מאמרים

כשליש מהפונים לניתוח אף סובלים מ-BDD

מחקר שנערך בבלגיה מצא כי כשליש מהאנשים הפונים לניתוח אף סובלים מהפרעה הנקראת הפרעת גוף דיסמורפית  (body dismorphic disorder, BDD) היא הפרעה השייכת לספקטרום האובססיבי קומפולסיבי ומאופיינת בעיסוק כפייתי בפגם קטן או מדומיין במראה החיצוני של האדם.
אנשים הסובלים מההפרעה משוכנעים כי מראם החיצוני מעוות, חווים מחשבות טורדניות בנושא,  מבצעים פעולות טקסיות שונות על מנת להפחית את המצוקה המלווה למחשבות אלו, ונמנעים ממגוון מצבים המעמתים אותם עם הפגם לכאורה או חושפים אותו לעיני אנשים.
BDD וניתוח אף

הפרעת גוף דיסמורפית גורמת לאדם סבל רב, עלולה לפגוע בתפקודו או להוביל להפרעות נוספות כגון חרדה חברתית או דיכאון.

במחקר השתתפו  226 אנשים שהגיעו להתייעצות בנוגע לניתוח אף ו-65 אנשים שהגיעו בשל בעיות אף-אוזן-גרון והיוו קבוצת ביקורת.

147 מהאנשים שפנו לניתוח אף ביקשו ניתוח פלסטי והשאר לניתוח לתיקון בעיות בריאותיות, למשל קשיי נשימה. בנוסף לשאלון שנועד לבדוק אם האדם סובל מ-BDD, נבדקה גם צורת האף במדד אובייקטיבי שנועד לבדוק האם האדם אכן צריך ניתוח.

במחקר נמצא כי 33% מהפונים לניתוח אף סובלים מ- BDD, כלומר, מוטרדים בצורה אינטנסיבית מצורת אפם, כשמדדים אובייקטיבים העידו שלא קיים צורך ממשי בניתוח פלסטי, ובקרב אנשים שפנו לניתוח פלסטי השיעור עמד על 43%. בהשוואה, רק 2% מקבוצת הביקורת סבלו מהפרעה זו, שיעור זהה לשיעור ההפרעה באוכלוסיה הכללית.

ניתוחי אף ו BDD

כאמור, הפגם שאנשים עם BDD רואים אינו ממשי, או כל כך זניח שאחרים יתקשו לשים לב אליו.

כך למשל, מחקר שנערך בנושא מצא כי האף של אנשים עם BDD שפנו לניתוח פלסטי היה נורמלי לחלוטין ולא הצריך ניתוח. כיוון שהפגם אינו ממשי, ניתוח פלסטי לא יסייע לטפל בבעיה, שאינה בעיה במראה החיצוני אלא בעיה פסיכיאטרית.

אנשים הסובלים מ-BDD ממשיכים להיות מוטרדים ממראם החיצוני גם אחרי ניתוח פלסטי, לפעמים אחרי תקופת רגיעה קצרה. הם חושבים שהניתוח לא בוצע כהלכה, כשחלקם מגיעים לאלימות כלפי עצמם או כלפי המנתח, או מוצאים פגם אחר במראם החיצוני.

חלקם חוזרים ועוברים ניתוחים פלסטיים נוספים אם באפשרותם לעשות זאת, אחרים ממשיכים בדפוס הקודם של עיסוק יתר בנושא והמצוקה אינה פוחתת עקב הניתוח.

איגוד המנתחים הפלסטיים האמריקאי ממליץ להימנע מביצוע ניתוחים פלסטיים לאנשים הסובלים מסימפטומים של ההפרעה.

בעוד שניתוח פלסטי אינו מסייע, אלא אף מגביר את חומרת ההפרעה, טיפול פסיכולוגי קוגניטיבי התנהגותי, בשילוב עם טיפול תרופתי במידת הצורך, מקנה לאדם כלים להתמודד עם ה-BDD ומאפשר צמצום הסימפטומים והפגיעה באיכות החיים.

ביבליוגרפיה:

American Psychological Association. Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (4th Edition, Text Revision). Washington, DC: American Psychological Association Press; 2000.

Picavet, Valerie A. M.D.; Prokopakis, Emmanuel P. M.D., Ph.D.; Gabriëls, Lutgardis M.D., Ph.D.; Jorissen, Mark M.D., Ph.D.; Hellings, Peter W. M.D., Ph.D. High Prevalence of Body Dysmorphic Disorder Symptoms in Patients Seeking Rhinoplasty. Plastic and reconstructive surgery, 2011.

Sarwer DB, Wadden TA, Pertschuk MJ, Whitaker LA. The psychology of cosmetic surgery: A review and reconceptualization. Clinical Psychology Review, 1998.

Tignol J, Biraben-Gotzamanis L, Martin-Guehl C, Grabot D, Aouizerate B. Body dysmorphic disorder and cosmetic surgery: Evolution of 24 subjects with a minimal defect in appearance 5 years after their request for cosmetic surgery. European Psychiatry, 2007.

מאמרים קשורים

טיפול קוגניטיבי ב- OCD

טיפול קוגניטיבי היא שיטת טיפול פסיכולוגי העוסקת בהשפעת דפוסי החשיבה על חיי הרגש וההתנהגות. לפי גישה זו הבסיס לבעיות פסיכולוגיות […]... קרא עוד.

סדר סדר תרדוף

אם הייתם נכנסים לביתה של דנה (דבר לא סביר במיוחד, כיוון שהיא אינה נוטה להזמין אורחים) כנראה שהייתם מתפעלים. הבית […]... קרא עוד.

שאלות ותשובות על אוסידי

שאלה ראשונה : אחי אובחן כחולה OCD ולא מוכן ללכת לטיפול, הוא אומר שטוב לו לחיות ככה, אבל החיים שלו […]... קרא עוד.

תפריט נגישות

Call Now Buttonתיאום פגישה