מאמרים

כפייתיות

כפייתיות (הנקראת גם טקס או קומפולסיה) היא עשיית פעולה מסוימת באופן חוזר, מבלי שהיא מובילה בהכרח לתוצאות ממשיות חיוביות.
כפייתיות מגיעה משורש כ.פ.ה, דבר שנועד לציין את אלמנט הכפייה.
במקרים רבים האדם לא היה בוחר לעשות את ההתנהגות, אלא מרגיש שדחף פנימי או פחד ממה יקרה אם לא יבצע את ההתנהגות כופים עליו לבצע אותה, וגם אם אינו רוצה לעשות זאת, הקושי בהתנגדות הוא עצום.
הכפייתיות מוגדרת כבעיה אם היא מתרחשת באופן עקבי, גוזלת זמן רב ופוגעת בתפקוד או מסיבה סבל לאדם או סביבתו, כפי שנפרט בהמשך.
כפייתיות בפעולות פיזיות, דיבור ומחשבה :
רבים חושבים שבכפייתיות מדובר אך ורק על חזרה על פעולות פיזיות,אך הדבר רחוק מלהיות נכון, ונובע מכך שקל יותר לראות חזרה על פעולות פיזיות כגון ניקיון מופרז או בדיקות ולכן צורה זו של כפייתיות היא גלויה ומוכרת יותר.
 אולם, כפייתיות יכולה להתבצע גם בדיבור או במחשבה, ואצל חלק מהסובלים מסוגי כפייתיות אלו לא יהיה ניתן לראות את הטקסים מבחוץ ללא היכרות מעמיקה עמם.
כפייתיות בדיבור – הביטויים הנפוצים ביותר של כפייתיות בדיבור הם דיבור ארכני ופירוט לפרטי פרטים, שאלות שנועדו לוודא שהצד השני הבין או שאלות שנועדו לתת אישור ותיקוף לדברים שהשואל כבר יודע (שאלות אישור).
לעיתים כפייתיות בדיבור מלווה במחשבות טורדניות על הבנה (האם הבינו אותי נכון, האם אני הבנתי את הצד השני) ופחד מטעות והשלכותיה, ופעמים אחרות אין מחשבות מיוחדות, אלא רק תחושה שאני חייב לפרט או לשאול.
כפייתיות במחשבה –  ספירה של פעולות שאני עושה, העלאת מחשבה חיובית או חשיבה על משפט מבטל (כמו "חס וחלילה") כדי לבטל מחשבה שלילית, שחזור אירועים מהעבר, עשיית רשימות במחשבה, חשיבה חוזרת על יתרונות וחסרונות של החלטה.
כל אלו הן דוגמא לפעולות כפייתיות המתרחשות במחשבה ואינן נראות כלפי חוץ.

מתי כפייתיות הופכת לבעיה ?

אנשים רבים מבצעים מדי פעם פעולות שאינם רוצים באמת לבצע או שאין בהן תכלית: בודקים שהם שלחו את ההודעה לאדם הנכון, שהמפתחות לבית בתיק, שהם נעלו את הרכב, עושים "טאצ' ווד" ועוד.
כל הנ"ל  הן רק מספר דוגמאות להתנהגויות חזרתיות שהעושים אותן מודעים לכך שאין בהן באמת תועלת, או במילים אחרות – פעולות כפייתיות.
 למרות זאת, לא כל "טפו טפו טפו" או בדיקה שנעלתי את הדלת אומרת שכדאי לי ללכת לטיפול.
פעולות כפייתיות הופכות להיות בעייתיות כשהן מתרחשות בתדירות ועוצמה הפוגעות בחיי, או מובילות לכך שאמנע מדברים כדי לא להצטרך להתמודד עם הדחף לבצע פעולות כפייתיות.
אם אינך יודע אם התנהגותך נחשבת כפייתית, אפשר להשתמש ככלל אצבע בהגדרה של הפרעה טורדנית כפייתית, המגדירה פעולות כפייתיות ומחשבות טורדניות הגוזלות מעל לשעה ביום כבעייתיות.

מעבר להגדרה, חשוב לעשות בחינה וחשיבה בינך לבין עצמך, כמה שאלות שיעזרו:

  • כשאתה מסתכל על השבועיים האחרונים, כמה זמן בממוצע הקדשת ביום לפעולות כפייתיות?
  • בשבועיים האחרונים, כמה זמן ומאמצעים הקדשת במאמץ להימנע מדברים מסוימים כדי שלא תצטרך לבצע פעולות כפייתיות? (למשל, לא הלכתי למקומות מסוימים כי הם מגעילים אותי ואצטרך להתנקות, נמנעתי מכתבות על מחלות כי זה יעורר אצלי דחף לבדוק את עצמי או ללכת לרופא).
  • מה קרה אם ניסית להתנגד לדחף לבצע את ההתנהגות? אם מעולם לא ניסית, תוכל לנסות זאת כעת ולשים לב לתוצאות.
  • האם הכפייתיות פוגעת בתפקוד שלך, מתישה אותך, פוגעת בך פיזית או מרחיקה אותך מאנשים?
אם אינך בטוח ויש אנשים סביבך שאתה מרגיש בנוח עמם, בקש מהם פידבק. אם הטקסים שלך אינם גלויים לעין, שתף אותם ובקש את חוות דעתם. אתה מוזמן להיעזר בשאלון אונליין הנמצא באתר זה ובוחן כפייתיות וטורדנות.

הקשר בין כפייתיות למחשבות טורדניות :

כפייתיות יכולה להיות קשורה למחשבות טורדניות או להגיע בפני עצמה, ללא מחשבות טורדניות. טריכוטילומניה (תלישת שיער כפייתית) וחיטוט בעור הן הפרעות המאופיינות בכפייתיות בלבד: האדם מרגיש צורך לשחק עם השיער, לתלוש, לקלף גלדים וכן הלאה, מבלי שיש סיבה לכך פרט לצורך.
בהפרעה טורדנית כפייתית, חרדת בריאות והפרעת גוף דיסמורפית (BDD) יש פעמים רבות קשר בין המחשבה לבין ההתנהגות: אני קורא כ"כ הרבה על כאבים בבטן כי אני רוצה להבין אם מה שאני מרגיש יכול להיות סימן לסרטן, אני קורא שוב ושוב את אותו קטע כי עברה לי בראש מחשבה רעה כשקראתי לראשונה, ואם לא אקרא שוב אולי היא תתממש, אני מסתכל שוב ושוב בראי כדי להבין אם המצב גרוע כפי שאני חושש.
פעמים אחרות אין שום מחשבות מאחורי הכפייתיות – אני מיישר את החפצים כי זה יציק לי מאוד אם לא אעשה זאת, אני נוגע שוב ושוב בדברים כי אני מרגיש שאני מוכרח וכן הלאה.
גם כשיש מחשבה טורדנית הקשורה לכפייתיות, פעמים רבות האדם חושב שהיא לא הגיונית או מגוחכת, ואם הוא חושב על כך רגע, הדחף לבצע את הפעולה הוא מניע חזק יותר מהמחשבה על מה יקרה אם לא יעשה את הטקס.
מאמרים קשורים

נקודות חשובות לטיפול תרופתי ב או-סי-די

מתחילים טיפול תרופתי ב-OCD או מתלבטים בנושא? בכתבה הבאה תמצאו מידע שיסייע לכם להבין איך לעשות זאת בצורה יעילה, החל […]... קרא עוד.

מה זה OCD?

OCD, או בשמה העברי – הפרעה טורדנית כפייתית, היא הפרעה המורכבת משני חלקים: מחשבות טורדניות (אובססיות) ופעולות שהאדם מבצע באופן […]... קרא עוד.

מהי התרגלות?

ד"ר ברדלי ס. ריימן* חשיפה ומניעת תגובה טקסית הוא טיפול יעיל ב- OCD הנמצא ב-35 השנים האחרונות עם זאת, רבים […]... קרא עוד.

תפריט נגישות

Call Now Buttonתיאום פגישה