מאמרים

קושי בתחילת קשר

מחשבות טורדניות והתנהגות כפייתית לגבי זוגיות אינה נחלתם הבלעדית של אנשים עם זוגיות.

ישנם אנשים שמתקשים או אינם מצליחים להיכנס לקשר זוגי בשל מחשבות טורדניות והתנהגות כפייתית.

ניתן לחלק כפייתיות וטורדנות בתחילת קשר לשני סוגים מרכזיים:

"רווקים בררנים"

אנשים אלו חווים ספקות ותחושת פספוס מתמידים המטרפדים כל סיכוי למערכת יחסים.
הם מעוניינים בקשר, אך לא מצליחים להפסיק לחפש פגמים בצד השני או להשוות לבני/בנות המין השני מחשש שהם מפספסים משהו טוב יותר.

מספר דוגמאות ל "רווקים הבררנים"

  • דוגמא 1 : אישה החוזרת מדייט מוצלח ובוחנת בדרך חזרה לביתה גברים ברחוב וכשהיא רואה גבר שנראה לטעמה החיצוני תוהה אם הוא רווק ואם כן, אולי הוא יכול להתאים לה יותר מהגבר שיצאה איתו.
  • דוגמא 2 : נוספת היא גבר המרגיש נלהב מאוד בפגישות הראשונות, אך במהרה מתחיל לגלות "פסילות" או להתמקד באספקט מסוים של בת הזוג הפוטנציאלית שאינו מרוצה ממנו ולהגדיל את החשיבות שלו.כך למשל, אם הוא מתמקד בחוש ההומור של הבחורה הוא "יארוב" לדברים פחות מצחיקים שאמרה או לשיחות רציניות, יראה אותם כראיה שאינה מצחיקה ויחליט שאינו מסוגל להיות בזוגיות איתה בשל כך.
אין אדם מושלם או התאמה מושלמת, גם אנשים שמנהלים זוגיות טובה ומאושרת יכולים להצביע על תכונות שהם פחות אוהבים בצד השני, אך משלימים איתן מתוך הבנה שאין מושלמות וחשיבות אותה תכונה זניחה יחסית למכלול.
באופן דומה, תמיד יתכן שיש אי שם אדם מתאים יותר, אך רוב האנשים שנמצאים בזוגיות טובה לא חושבים על כך מעבר להרהור חולף מדי פעם ורואים את השאלה כלא רלוונטית כיוון שטוב להם.
אנשים עם ספקות טורדניים לגבי הצד השני עוברים תהליך הפוך – במקום להתמקד בחיובי בצד השני הם מתמקדים בתכונות הפחות חיוביות לדעתם, בחסרונות שבלהיות בקשר או ביתרונות האפשריים של אנשים אחרים ומקדישים לכך מחשבה רבה.
מחשבות אינטנסיביות על נושאים אלו מובילות לכך שהחסרונות בקשר או בצד השני הופכים לעצומים בתודעתם, ההתלהבות ההתחלתית נעלמת ומוחלפת בחרדה או תחושת מחנק, ובמהרה הם מחליטים להמשיך הלאה ולחפש קשר עם אדם מתאים יותר.
אנשים אלו יכולים להיראות לסביבה כרווקים נהנתנים הנמצאים בחיפוש מתמיד אחר הריגוש הבא, או כנרקסיסטים או שחצנים החושבים שמגיע להם הכי טוב.
בפועל התמונה שונה, בניגוד לרווקים המחפשים התהוללות וריגושים ונהנים לצאת עם נשים רבות, הם מרגישים אי וודאות ובלבול מייסרים ו"מתים" שמישהו יעצור את הסחרחורת הבלתי פוסקת.
הם גם אינם מחפשים בהכרח את בת הזוג הכי יפה או חכמה או כל תכונה אחרת, אלא תחושת שלמות או וודאות שאינם מצליחים להרגיש לאורך זמן, ולכן יפסלו גם אנשים מרשימים מאוד או אנשים שיתאימו להם מהרבה היבטים.

אז כל הרווקים הבררנים סובלים מסוג של OCD ?

לא בהכרח, יש רווקים ורווקות רבים היוצאים לדייטים לעיתים תכופות או מקיימים קשרים מיניים רבים מתוך בחירה.

לעיתים התנהלות זו היא חלק מאורח חייו של האדם בתקופה מסוימת, כשהוא אינו רוצה באמת זוגיות אלא נהנה מאורח חיים מסוים, שאחד הביטויים שלו הוא מפגשים רבים עם בני או בנות המין השני.
פעמים אחרות מדובר באדם המחפש זוגיות אך מזלו אינו משחק לו.
במקרה הראשון האדם לא מנסה להגיע לתשובה, במקרה השני האדם אינו חש חוסר וודאות מייסר אלא בטוח שהצד השני אינו מתאים לו.

חרדות בתחילת קשר :

אנשים אלו מתקשים להתמודד עם חוסר הוודאות שבתחילת קשרים ורוצים לדעת עכשיו מה הצד השני חושב.
הזמן שחולף בין פגישה לפגישה בלתי נסבל עבורם והם מבצעים פעולות שונות כדי לדעת, למרות שבפועל הן אינן מצליחות לגרום להם להרגיש טוב יותר ולפעמים אף מחבלות בקשר.
כך למשל, אישה יכולה להחזיק את הטלפון לידה ביום אחרי דייט, להיות קשובה אליו מאוד, לקפוץ בכל פעם שיש הודעה או צלצול, ולבדוק אותו גם כשאין שום סיבה, אולי בכל זאת היא פספסה הודעה.
התנהלות זו מביאה לה הקלה רגעית של כמה שניות בכל פעם שהיא מסתכלת במכשיר, אך מגבירה את החרדה שלה כיוון ששאלות נוסח "מה הוא חושב עלי?", "ניפגש שוב?" וכן הלאה נמצאות ללא הרף בתודעתה, ויחד איתן מופיעים תסריטים שליליים ותהיות נוסח "הוא בטח לא יתקשר.
אבל היה כל כך נחמד והוא נראה מתלהב, מה קרה כאן? למה הוא לא רוצה?"
הקושי להתמודד עם חוסר הוודאות יכול להוביל לכך שהאדם לא יצליח להביא את עצמו בפגישות או ילחץ יותר מדי (למשל על ידי שליחת הודעות רבות או שיחות "יחסינו לאן" בשלב מוקדם מדי) – התנהגויות שעלולות להוביל לכך שהצד השני ירתע ויסיים את הקשר.
כל קשר שמסתיים לאחר זמן קצר מגביר את החרדה של האדם מפני תחילת קשר.
חלק מהאנשים יכולים להחליט שהם אינם מוכנים או יכולים לשאת את הקושי, ונמנעים מנסיונות ליצור קשר לתקופות ארוכות.
אחרים מתמודדים עם חוסר הוודאות על ידי שימוש באסטרטגיות ההתנהגות שנקטו בהן בעבר, כלומר, באותן התנהגויות שמגבירות את החרדה ואת הסיכוי שיתנהלו בדרך שתוביל לסיום הקשר.
גם אם אדם הסובל מקושי זה מצליח לא להראות דבר כלפי חוץ, במקום שתחילת קשר תהיה תקופה מרגשת ומהנה, היא הופכת לתקופה מייסרת.
מאמרים קשורים

מהו הטיפול התרופתי ב-OCD?

מאבק ב-OCD  אינו עניין של מה בכך, טיפול CBT אומנם נותן כלים להתמודד בצורה שונה עם המחשבות הטורדניות והדחף לבצע […]... קרא עוד.

הימנעות ממלכודת הגנת היתר – עצה טיפולית להורים לילדים עם OCD

קארן לין קאסידי* לכל הורה לילד עם OCD יש דחף טבעי לעשות כל מה שביכולתו על מנת להקל על המצוקה […]... קרא עוד.

ספרים על הפרעות הספקטרום הטורדני כפייתי

להתגבר על אספנות כפייתית ד"ר פונזן נזירוגלו, ד"ר ג'רום בובריק, ד"ר חוזה יריאורה-טוביאס. הספר הראשון שנכתב עבור אגרנים כפייתיים ובני […]... קרא עוד.

תפריט נגישות

Call Now Buttonתיאום פגישה