מאמרים

איטיות כפייתית

ד"ר פרד פנזל*

איטיות כפייתית הוא מונח המתאר את התנהלותם של אנשים הסובלים מ-OCD המבצעים פעולות יומיום שונות בצורה איטית מאוד.

שטיפת פנים יכולה לקחת 15 דקות לאדם עם איטיות כפייתית, מקלחת יכולה לקחת שעות ארוכות וכן הלאה.

בעבר התנהלות זו תוארה כאיטיות אובססיבית, אולם מונח זה אינו נכון, כיוון שהוא מרמז שתהליך המחשבה של אנשים אלו הוא איטי, כשבפועל מחשבתם מהירה ועוסקת בעיבוד נתונים רבים ותכנון סדר פעולות מורכב.

הבעיה אינה באיטיות מחשבתית אלא באופן ביצוע הפעולות.

 

ממה נגרמת איטיות כפייתית?

ישנם מספר מנגנונים המובילים לאיטיות כפייתית.יש לזהות מה המנגנון או המנגנונים הפועלים אצל האדם על מנת שיהיה אפשר לבנות תוכנית טיפול שתתמודד עם הקושי הספציפי המוביל לאיטיות הכפייתית.

 

המנגנונים המרכזיים המובילים לאיטיות כפייתית הם:

 

1. ספק

ספק נמצא בבסיס כל סוג של OCD, אנשים הסובלים מאיטיות כפייתית אינם בטוחים אם אכן ביצעו פעולה מסוימת או לא, על מנת להשיג וודאות הם מבצעים את הפעולות באיטיות ניכרת על מנת "לחרוט" זאת בתוכם ולקבל את האישור שהפעולה בוצעה.

לעיתים אין די באיטיות ועליהם לבצע את הפעולה באופן חזרתי או לפרק אותה למרכיבים קטנים, לתת פעולות שהם חייבים לבצע בסדר מסוים, תוך סימון "וי" פנימי כשכל שלב הסתיים.

אחרים משתמשים בפעולות טקסיות נוספות כמו ספירה או בהייה ממושכת, כלומר, הסתמכות על עוד אמצעי לוידוא שאכן עשו את הפעולה כהלכה.

 

2. קושי בקבלת החלטות

האדם מרגיש שהוא חייב לבצע את הבחירה הנכונה, גם אם ההחלטה היא חסרת חשיבות, כמו באיזה חצי של הכריך להתחיל את הארוחה.

האדם יעלה טיעונים בעד ונגד, מה שיוביל להגברת הספק והקושי בהחלטה, או יחכה עד שירגיש תחושת וודאות או שההחלטה "נכונה".

מבחוץ נראה שהאדם משותק, כיוון שהוא קפוא במקום עד שמצליח להגיע להחלטה.

 

3. תחושת "just right"

האדם מרגיש מצוקה ניכרת עד שהוא מרגיש שהפעולה נעשתה בצורה "נכונה".

אין כללים המגדירים מהי פעולה "נכונה", ורוב הסובלים מההפרעה אינם יודעים להגדיר בדיוק תחושה זו, אולם יודעים כשהיא מגיעה ולא יעזבו את הפעולה וימשיכו הלאה עד שיקבלו הרגשה זו.

חלק מהאנשים צריכים לקבל את ההרגשה הנכונה לפני שיוכלו להתחיל בביצוע הפעולה, כשהם נראים קפואים במקום או כלוקחים תנופה לקראת המשימה.

מנגנון זה אופייני גם לחלק מהסובלים מתסמונת טורט.

 

4. פרפקציוניזם

צורך בסגירות ושלמות.

מהרגע שהאדם התחיל בפעילות הוא מחוייב לבצע אותה עד לסיום המושלם.

ניסיון להפסיק את הפעולה באמצע או לפני שהיא עשויה בצורה מושלמת, למשל להשאיר כלי בכיור בעת שטיפת כלים, או "לחפף" ולא לעבור ביסודיות רבה על כל חלקי הכלי יגרום למצוקה ניכרת.

בזמן עשיית הפעולה האדם מרגיש שהוא חייב להתרכז בה לחלוטין, כך שאינו יכול לעשות דבר נוסף במקביל, כולל פעולות רקע כמו שמיעת מוזיקה או דיבור.

 

5. חשיבה מאגית

האדם מרגיש שאם לא יעשה את הפעולה בצורה טקסית ומוגדרת, משהו רע יקרה להם או לאנשים קרובים.

פעמים רבות הם עושים טעות או חוששים שעשו טעות ולכן מתחילים את הטקס מחדש ויכולים לחזור עליו פעמים רבות עד שבטוחים שביצעו אותו נכון.

כשהטקס פיזי קל לראות אותו, כשמדובר בטקס מנטאלי (מחשבתי) נראה שהאדם קפוא במקום או זז באיטיות רבה, אולם בפועל מחשבותיו רצות במהירות.

פעמים רבות לא ניתן לבודד מנגנון ספציפי אלא יש שילוב של כמה באותה פעולה, למשל אדם שמבצע דברים בצורה פרפקציוניסטית ומפסיק את הפעולה רק כשהיא מרגישה לו נכונה, כשהדבר מלווה בחשיבה מאגית שאם לא יפעל כך ייגרם אסון.

במקרים אלו חשוב שהטיפול יתייחס לכל הגורמים על מנת לתת מענה מקיף ומועיל.

* מבוסס על מאמר של ד"ר פרד פנזל, פסיכולוג המתמחה בטיפול ב-OCD והפרעות הספקטרום ומחבר ספר עזרה עצמית לסובלים מהפרעות אלו.

 

מאמרים קשורים

מחשבות טורדניות לגבי הזהות המינית

מיניות היא דבר מורכב. קיימת תפיסה לפיה הנטיות המיניות הן דיכוטומיות – 0 או 1, גברים או נשים, אך בפועל […]... קרא עוד.

מהי התרגלות?

ד"ר ברדלי ס. ריימן* חשיפה ומניעת תגובה טקסית הוא טיפול יעיל ב- OCD הנמצא ב-35 השנים האחרונות עם זאת, רבים […]... קרא עוד.

תגובות רבנים אורתודוקסיים ל- אוסידי דתי

גרינברג ושפלר* OCD היא הפרעה פסיכיאטרית נפוצה, שבין 1% ל-2% מהאוכלוסיה ילקו בה. מחקרים הראו כי בין 5% ל-50% מהלוקים […]... קרא עוד.

תפריט נגישות

Call Now Buttonתיאום פגישה