מאמרים

איך להבין את החוויה של או סי די?

רבים מהמתמודדים עם OCD חווים קושי נוסף פרט להפרעה עצמה: איך להסביר לאנשים סביבם עם מה הם מתמודדים.

אנשים בסביבה, קרובים ובעלי רצון טוב ככל שיהיו, מתקשים פעמים רבות להבין את החוויה של OCD, ומנסים להסביר בהיגיון שאין ממה לפחד ושההימנעות או הטקסים אינם מועילים.

אולם, אין שום פגם בהיגיון של אנשים עם אוסידי, ברור להם שמה שהם עושים אינו הגיוני, אך הם לא יכולים לעמוד בפני התחושה המייסרת של חוסר הוודאות, הדחף לעשות פעולה מסוימת, החרדה, הגועל, או כל מצוקה אחרת שהם חווים.

לאורך השנים בהן קיים טיפול ייעודי ל-OCD, מטפלים נדרשו לשאלה: איך אפשר להעביר את החוויה של OCD לאנשים קרובים?

לפניכם מספר תרגילים שעלו בתשובה לשאלה זו, ויכולים לעזור לכם להבין את החוויה של אדם קרוב עם OCD, או להעביר את החוויה שלכם לאדם שאינו סובל מההפרעה:

1. מחשבות על אסונות לאנשים קרובים

אנשים המוטרדים ממחשבות לגבי אסונות שונים שיכולים לקרות לאנשים קרובים מרגישים פעמים רבות שעצם המחשבה מגבירה את הסבירות שהדבר יקרה במציאות (למרות שהם יודעים שהדבר אינו נכון).

דוגמאות למחשבות מעין אלו הן: "לאבא יהיה סרטן", מחשבה נוסח "הלוואי שתמות" שעולה כשמדברים עם אדם מסוים או בכל שיחה, "תהיה לו תאונה" כשבן משפחה קרוב נמצא בנסיעה ועוד. פעמים רבות מחשבות אלו מתלוות בטקסים פיזיים או מחשבתיים כמו טאצ' ווד, אמירת "חס וחלילה" או העלאת מחשבה חיובית מנטרלת.

ומה התרגיל? 

*כל ההנחיות יינתנו באופן ישיר לאדם שאינו סובל מ-OCD.

אם אתם מתמודדים עם ההפרעה ורוצים להעביר את התרגילים לאדם קרוב, העבירו לו את ההנחיה בדיבור או תנו לו לקרוא אותה.

חשבו על אדם שאתם אוהבים מאוד. הורה, בן/בת זוג, ילד.

עכשיו כתבו "אני מאחל ש ___ (הכניסו את שם האדם, שם המשפחה ופרט כלשהו שמבדיל אותו מאנשים אחרים באותו שם, למשל תעודת זהות או כתובת) ימות מחר בתאונת דרכים".

  • האם הרגשתם קושי לכתוב זאת?
  • האם התנגדתם לכתוב (הימנעות)?
  • האם ניסיתם או רציתם לנסות לבטל את שכתבתם (למשל כתיבת או אמירת "חס וחלילה", מחיקת הכתוב או קריעת הדף עם סיום הכתיבה)?

במידה וכן – האם הדבר תואם את האמונות שלכם? 

כלומר, האם אתם מאמינים שיש לכם כוחות מיוחדים בעזרתם מה שאתם כותבים משפיע על המציאות?

מרבית האנשים שאינם סובלים מ-OCD מוצאים שקשה להם לעשות תרגיל זה.

הם מרגישים חוסר נוחות וחלקם מנסים להימנע מהתרגיל או עושים ביטולים טקסיים שונים.

כשהם נשאלים על ההיגיון שבדבר (האם יש להם כוחות) מרבית האנשים עונים שאין להם כוחות, אך ליתר ביטחון, או בשל אמונה תפלה, הם אינם רוצים לעשות זאת.

או במילים אחרות – חווים את החוויה של אדם עם OCD מהסוג שתואר לעיל.

חזרה על פעולות או עשייתן בהתאם לכללים ספציפים

חלק מהסובלים מ-OCD מרגישים כי עליהם לעשות פעולות בצורה מסוימת, כשלעיתים יש לכך סיבה ולעיתים אין סיבה מלבד התחושה ש"כך צריך לעשות דברים".

דוגמא לכך היא הימנעות ממילים מסוימות או כתיבת רצף אותיות מסוים בשל המשמעות המיוחסת להם. למשל לא לומר או לכתוב מילים שקשורות במוות, פציעה או מחלה, צירופי אותיות שמזכירים את הנושא (כמו "די" שמזכיר את המילה מוות באנגלית) ולא להתחיל משפט או דף חדשים עם אותיות כמו מ או ר שמתחילות את המילים מוות או רצח.

דוגמאות נוספות הן עשיית פעולות בכפולות של 5 כי הדבר מרגיש נכון, או נגיעה בחפצים מסוימים בסדר ספציפי עם היציאה מהבית.

והתרגיל:

בחרו מילים ורצפי אותיות שאסור לכם להשתמש בהם. אפשר להשתמש בדוגמא שתוארה לעיל, ואפשר להוסיף אליה עוד כללים (למשל: המילה האחרונה במשפט, בדף וכשמסיימים לכתוב צריכה להיות עם קונוטציה חיובית).

כמו כן, צריך להחליט מה קורה אם שברתם כלל בטעות – למשל למחוק ולהקליד/לכתוב את אותו המשפט 5 פעמים לפני שאתם ממשיכים הלאה, למחוק ולחשוב על משפט מנטרל כמו "לא יקרה שום דבר לאמא שלי, לאבא שלי, לבן הזוג (או לכל אדם קרוב אחר) תוך כדי שאתם מעלים בראשכם תמונה שלהם בריאים ושמחים.

התמידו בסגנון כתיבה זה במשך זמן שתסכימו עליו, למשל מספר שעות עמוסות בעבודה, במהלך כתיבת עבודה ללימודים וכו'. סביר להניח שהדבר יהיה מעיק ותתפתו לא לעמוד בכך. זכרו שלאדם עם OCD אין אפשרות "לשבור את הכלים" ולהפסיק לעשות זאת, וכשהוא מנסה להתנגד ולא לפעול לפי הכללים, הדבר מוביל למצוקה רגשית עזה ומטריד את מחשבתו ברמה שיכולה לפגוע בתפקודו.

איך הרגשתם? איך הדבר השפיע על הכתיבה שלכם? איך הרגשתם כשטעיתם והייתם צריכים לתקן את הטעות לפי הכללים?

הימנעות מזיהום-  אנשים עם ביטוי זה של OCD חוששים ממחלות, דברים שליליים אחרים שיכולים לקרות להם במגע עם חפצים או אנשים מסוימים (למשל שיאבדו תכונות חיוביות שלהם, "ידבקו" בתכונות שליליות של הצד השני או יסבלו ממזל רע) או פשוט מרגישים תחושת זיהום או גועל לא נעימות.

כתוצאה, הם נמנעים ממגע עם גורמים רבים או מבצעים טקסי ניקיון.

 

התרגיל:

קנו סברס, כן, הפרי עם הקוצים, ועכשיו, קלפו אותו.

זכרו שכל נגיעה בו יכולה להוביל לכך שתידקרו. כדי למנוע זאת עטפו את ידיכם בשתי שקיות ניילון, להגנה כפולה.

אל תקשרו את השקיות והתחילו לקלף. אם השקיות נופלות, תצטרכו להתמודד עם כך מבלי לגעת בחלק החיצוני של השקית כדי לא להידקר מקוצים שאולי יש בה.

לחילופין, השתמשו בסמל ישראלי אחר – חומוס. טבלו את כפות הידיים בחומוס, לא נגיעה קלה, אלא טבילה מכל הלב. ועכשיו המשיכו להתנהל כרגיל.

בניסוי הסברס – איך ההקפדה על הזהירות השפיעה על הפעולה? איך הרגשתם? האם נעזרתם באמצעים שונים (מבטים ממושכים על השקיות לפני שהורדתם אותן, עזרה של אדם אחר להרים את השקיות, ביצוע הפעולה באיטיות…) כדי להצליח בקילוף מבלי להידקר?  בניסוי החומוס – עד כמה ההתנהלות שלכם נפגעה? האם הצלחתם לדבר בטלפון הנייד, ללכת לשירותים, לפתוח דלתות?

בדיקות חוזרות

ביטוי נפוץ של OCD הוא הצורך לוודא שוב ושוב דברים שונים המלווה במחשבות שליליות על אסונות או חוסר נעימויות שיקרו אם לא תבדקו.

בדיקות נפוצות הן בדיקות שחפצים שונים כובו, שהדלתות נעולות, שלקחתם חפצים שונים, כיוונתם את השעון המעורר לזמן הנכון, שהבינו אתכם, שהבנתם נכון את כל שקראתם.

אנשים עם ביטוי זה של OCD  בודקים שוב ושוב חפצים, משחזרים פעולות או שיחות במוחם כדי להרגיש בטוחים מה באמת היה, או מבקשים מאנשים לחזור על דבריהם או לבדוק במקומם.

 

התרגיל: 

חזרו במחשבתכם לדברים שאתם עושים באופן אוטומטי או ללא תשומת לב ובדקו האם אתם בטוחים במה שעשיתם או האם קלטתם את כל המידע.

אם אתם קוראים ספר, עצרו אחרי שעברתם עמוד – האם אתם בטוחים באיזה מילים בדיוק השתמש הסופר בשורות האחרונות? אם לא, חזרו ובדקו זאת (הדבר נכון גם לגבי צפייה בסרט או סדרה, אם יש לכם אופציה לחזור אחורה).

אחרי ששלחתם מייל או הודעה, שאלו עצמכם אם אתם בטוחים שלא שלחתם בטעות לאדם אחר ממי שהתכוונתם אליו.

אם אינכם בטוחים, חזרו ובדקו זאת. ערכו בדיקות מעין אלו לגבי מגוון רחב של דברים (האם כיביתי את הדוד, כיוונתי את השעון המעורר, שמתי את הסלולרי על שקט…) ובכל פעם שאינכם בטוחים ב-100% חזרו על הפעולה.

איך הצורך להגיע לוודאות השפיע על כמות הבדיקות? אם היו לכם יותר בדיקות, איך הדבר השפיע על הרגשתכם?

מאמרים קשורים

מהי OCPD?

הפרעת אישיות טורדנית כפייתית היא הפרעה המאופיינת בצורך עז בסדר, ציות נוקשה לחוקים ותקנות, פרפקציוניזם, צורך בשליטה, חוסר מוכנות לפיזור […]... קרא עוד.

סדר סדר תרדוף

אם הייתם נכנסים לביתה של דנה (דבר לא סביר במיוחד, כיוון שהיא אינה נוטה להזמין אורחים) כנראה שהייתם מתפעלים. הבית […]... קרא עוד.

אמונות בחרדת בריאות

לכולנו יש אמונות ומחשבות שונות אודות התפקוד הגופני שלנו. כשמחשבות ואמונות אלו הן מוחלטות ולא פונקציונאליות, האדם עלול לפרש תחושות […]... קרא עוד.

תפריט נגישות

Call Now Buttonתיאום פגישה