מאמרים

OCD וזוגיות

אורי, בן 27, הגיע לטיפול פסיכולוגי בעקבות ספקות לגבי הזוגיות.

מתחילת הקשר אורי לא היה בטוח אם חברתו היא אהבת חייו והרבה לחשוב בינו לבין עצמו אם הוא נמצא בקשר הנכון.

הוא ניסה לפתור את הנושא בכוחות עצמו, אולם כשאחרי שנתיים התשובה עדיין לא הגיעה, והוא הבין שעליו להחליט אם הוא מוכן לעלות שלב מבחינת המחויבות שלו לקשר ולעבור לעבור לגור עם חברתו – החליט ללכת לטיפול.

בתחילת הטיפול אורי והפסיכולוגית בחנו יחד את הקשר הזוגי, במטרה לאפשר לאורי להגיע לפתרון – האם לעבור לגור יחד או לסיים את הקשר.

כשאורי דיבר על בת זוגתו הוא הביע הערכה ואהבה, והקשר נשמע כקשר שאנשים רבים היו מאחלים לעצמם.

למרות זאת, אורי עסק במשך שעות ארוכות ביום במחשבות על מידת האהבה שלו לבת זוגתו, תוך חיפוש רמזים וסימנים להתאמה ביניהם:

  • ויכוח קטן ושולי.
  • תסרוקת שלא מצאה חן בעיניו.
  • בחורה יפה שעברה ברחוב ומשכה את תשומת ליבו.
  • רגע בו הסתכל על בת זוגתו ולא הרגיש אהבה היוו ראיה שהם לא מתאימים.
  • ערב נעים יחד, געגועים אליה, שיחה מעניינת או גל אהבה פתאומי ששטף אותו היוו ראיה שהם מתאימים.

בכל פעם שמצא "ראיה" בעד הקשר הרגיש הקלה, אולם ההקלה לא החזיקה מעמד זמן רב ובמהרה הוא חזר לחיפוש ובחינת הראיות.

חיפוש הראיות, הבדיקות הבלתי פוסקות וההרגשה שאורי מחפש קשר שיהיה מושלם 100% מהזמן הדליקו אצל הפסיכולוגית נורה אדומה.

היא התחילה לחשוד שההתלבטות של אורי אינה התלבטות רגילה לגבי זוגיות אלא שמדובר בהפרעה אובססיבית קומפולסיבית (OCD) והפנתה אותו לאבחון שאישר את חשדה.

איך OCD קשור לזוגיות?

רגע,  אנשים עם OCD הם אלה ששוטפים ידיים בלי הפסקה, כמו ב"הכי טוב שיש", לא?

שאלה זו מייצגת דעה רווחת ומוטעית לגבי ההפרעה.

בפועל, OCD היא הפרעה המקשה על אדם להרגיש תחושת "סגירות" וודאות וגורמת לו לבצע פעולות שונות על מנת להשיג תחושה זו, כשטיב הפעולות קשור לנושא שה-OCD "התלבש" עליו.

בעוד שאדם המוטרד מניקיון יבצע שטיפות ידיים רבות וממושכות או ימנע ממגע עם חפצים או אנשים, אדם מוטרד מנושא הזוגיות יבצע בדיקות רבות על מנת לוודא שהוא נמצא בזוגיות הנכונה או ימנע ממצבים שיכולים לגרום לו להרגיש את הספק, עד למצב של הימנעות מזוגיות לחלוטין.

זוגיות היא מצב הכולל בתוכו רמה גבוהה של חוסר וודאות וחוסר שלמות, שני מצבים הקשים במיוחד לאנשים עם OCD והופכים עבור חלקם את הזוגיות למקום בו הם חשים ספק מייסר.

החברה שלנו מקשה עוד יותר על אנשים אלו, כיוון שיש מידה לא מבוטלת של אידאליזציה של אהבה ומערכות יחסים בסרטים, סיפורים ושירים בנושא.

הדבר מחזק את התחושה של האדם כי קיימת מערכת יחסים מושלמת ועליו להגיע לשלמות זו.

 

חוסר וודאות:

אף אחד לא יכול להבטיח לנו שהזוגיות שאנו נמצאים בה היא הזוגיות המתאימה לנו ביותר, שהיא תמשיך לנצח או שעוצמת האהבה תישאר כפי שהיא כיום.

בעוד שרוב האנשים מצליחים להיות מרוצים בחלקם בהווה של הזוגיות בלי להיות מוטרדים יותר מדי מאופציות אלו, אנשים עם OCD  בנושא זה מוטרדים ללא הרף בשאלות כמו "האם זה בן הזוג המתאים לי ביותר", "האם אני מוכן לבלות את שארית חיי עם אישה זו" וכן הלאה.

כל אירוע בתוך הזוגיות או מחוץ לה נלקח כאירוע מבחן המעיד על הזוגיות, והאדם חי בתחושה מתמדת שעליו להגיע להחלטה שאינו מצליח לקבל, גם אם בפועל קיבל את ההחלטה ורוב הזמן, או עמוק בתוכו, הוא רוצה להיות בזוגיות.

 

חוסר שלמות:

אף אחד אינו מושלם, אך לרוב אנו מקבלים את החסרונות של האנשים האהובים עלינו ואיננו מוטרדים מהם במידה ניכרת רוב הזמן.

אחד הנושאים המטרידים אנשים עם OCD הוא שלמות, כשהם מרגישים שדבר מה אינו נעשה בצורה הנכונה הם עושים אותו שוב או בדרך מסוימת עד שירגיש נכון.

כך למשל, אדם עם OCD עשוי לסדר את חפציו בדרך מסוימת מאוד גם אם הדבר לוקח זמן רב מאוד, או להתקלח בדרך מסוימת, אחרת ירגיש הרגשה מטרידה של חוסר שלמות.

אדם עם OCD בתחום הזוגיות ירגיש את תחושת חוסר השלמות המטרידה לגבי הקשר או בן או בת הזוג ולכן יבחן באופן מתמיד את המצב, ינסה להגיע לוודאות מוחלטת וכשאינו מצליח יחווה מצוקה ויעשה פעולות שונות בפועל או במחשבה על מנת להגיע לוודאות.

כך למשל, האדם עלול להיות מוטרד באופן בלתי פוסק מפגמים קטנים או מדומיינים בבן או בת הזוג, בהווה או בעתיד, לנסות לשנות אותם (למשל, להעיר לבת הזוג לשנות את התסרוקת), להשוות לאנשים אחרים או לנקוט באסטרטגיות אחרות על מנת להגיע לתחושת השלמות.

לעיתים חוסר הוודאות כל כך מייסר שהאדם עלול להחליט לסיים את הקשר גם אם הקשר טוב והוא אוהב את בת זוגתו.

לעיתים האדם יודע שהפגם אינו מהותי, וידיעה זו מוסיפה למצוקה שהוא חווה, כשהוא מייסר את עצמו על כך שאינו יכול להפסיק לחשוב על פגמים אצל אדם קרוב ואהוב כל כך.

דילמה לגיטימית או אוסידי?

סוגים מסויימים של OCD הם קלים לזיהוי כיוון שיש בהם טקסים פיזיים או מנטליים ברורים, תוכן המחשבות הטורדניות והדאגות נראה מוקצן או לא הגיוני לאדם שאינו סובל מ-OCD וגם האדם עצמו יודע בדרך כלל שאין היגיון רב במחשבות או בפעולות.

לעומת זאת, OCD של זוגיות, הנקרא גם ROCD ראשי תיבות של Relationship OCD נראה פעמים רבות כדילמה לגיטימית לגבי זוגיות – הרי מדובר בהחלטה חשובה שאנשים רבים מתלבטים לגביה, יתכן שהאדם פשוט מתלבט לגבי הקשר וכשיחליט הדילמות יפתרו.

בשל הדמיון על פני השטח בין התלבטות רגילה לגבי זוגיות לבין התלבטות כפייתית, אנשים רבים הסובלים מ-OCD בנושא זה אינם מקבלים מענה לבעיה, ופעמים רבות הנסיונות של אנשים קרובים להם או של אנשי מקצוע לסייע להם רק מחזקים את התחושה שכל מה שהם צריכים לעשות זה למצוא את התשובה הנכונה.

אולם כאמור, אנשים עם OCD בנושא זה מנסים להגיע לתשובה וודאית ולזוגיות מושלמת, דבר שאינו אפשרי, ולכן נסיונות אלו לא מסייעים להם לפתור את שורש הבעיה, אלא רק מחזקים את התחושה שיש תשובה בהישג יד, דבר שגורם להתלבטויות ולחיפוש תשובה וודאית להתחזק ביתר שאת.

 

איך להבדיל בין הפרעה טורדנית כפייתית לבעיה בזוגיות?

  • דפוס של התלבטות לעומת התלבטות חד פעמית – אם האדם מדווח שחווה דילמות מייסרות שלא הצליח לפתור במערכות יחסים שונות בעבר כדאי לבדוק לעומק אם מדובר בדפוס כפייתי.במידה והאדם לא חווה התלבטויות מעין אלו במערכות יחסים בעבר יתכן ומדובר בהתלבטות "רגילה", אולם גם כאן, במידה והאדם עונה לקריטריונים הבאים, לא כדאי לפסול אפשרות של OCD על הסף – לעיתים ההפרעה מתפתחת בגילאים מאוחרים יותר, או שהאדם יודע שיש לו OCD אך הוא לא התבטא באופן זה בעבר.
  • החלטות "חותכות" לא מסיימות את הספק – במידה והאדם מוצא עצמו מתלבט לאורך זמן אם עשה החלטה נכונה אחרי שסיים מערכת יחסים, או מיסד את הקשר כדי להתחייב ולסיים את הדילמה, יתכן ומדובר ב-OCD.אצל רוב האנשים יכולות להיות דילמות עם קבלת החלטה או קצת אחריה, אבל במהרה הם משלימים עם המצב החדש ומבינים שכבר אין תועלת בהתלבטות.אנשים עם ROCD, לעומת זאת, ממשיכים "לתת גז על ניוטרל" ומתלבטים בנושא גם כשאין תועלת בכך.כאשר האדם סיים קשר, לעיתים קרובות אינו יודע להסביר בדיוק למה עשה זאת, ההסבר הכי טוב שהוא יכול להציע הוא שהקשר לא "הרגיש לו נכון".
  • קיום OCD אצל האדם או משפחתו – במידה ולאדם יש OCD או אחת מהפרעות הספקטרום (כגון טריכוטילומניה, חיטוט בעור, טיקים או תסמונת טורט) שאדם ממשפחתו הקרובה סובל מאחת מהפרעות אלו, יש סבירות גבוהה יותר שמדובר בביטוי של OCD.אין פירוש הדבר שבהכרח מדובר בהפרעה ולא בדילמה ממשית, אולם קיום ההפרעה הוא אות שיש לבחון את המצב בזהירות ולא להניח מיידית שמדובר בבעיה בקשר.
  • צורך בשלמות וודאות מוחלטת – במידה והאדם אינו מנסה רק למצוא תשובה אלא להגיע לוודאות מוחלטת ללא עוררין, וחווה מצוקה ניכרת כשאינו מרגיש זאת, יתכן שמדובר ב-ROCD.
  • דפוס טקסי –  אם האדם מחפש ללא הרף אישורים ורמזים שיעידו אם צריך להיות בקשר או לא, רמזים אלו מספקים הקלה או אפילו הנאה לזמן קצר אך חוסר הוודאות או תחושת חוסר השלמות חוזרים וכן הלאה, אפשר לדבר על דפוס טקסי.כמובן שגם אנשים ללא OCD מחפשים אישורים לכך שהם נמצאים בזוגיות הנכונה ומרגישים שביעות רצון אם אנשים הקרובים להם מחבבים את בן או בת הזוג, אולם בדפוס טקסי אף אישור לא מחזיק מים, האדם תלוי באישורים, מכור אליהם, כל אישור מרגיע לזמן קצר בלבד ולאחר מכן האדם חוזר לחיפוש אחר אישור נוסף.
  • תוכן הדילמה – לעיתים קרובות האדם יתלבט בשל פגם שולי או מדומיין בבן או בת הזוג, או ירגיש קנאה או יחשוש שיבגדו בו גם אם יודע שהדבר אינו ממשי – כך למשל אישה עם ROCD עלולה לחשוד שבעלה מעוניין באקסית שלו, למרות שהוא סיים את הקשר בשל בעיות בקשר ומרוצה מאוד מהקשר הנוכחי, במקרים אלו, האדם יודע שהנושא בו הוא מתלבט אינו הגיוני, אך אינו מצליח להפסיק.

טקסים ב- OCD של זוגיות

כמו בכל סוג אחר של OCD, גם כאן ההפרעה מתבטאת במחשבות טורדניות ובטקסים, כשבמקרה זה המחשבות הטורדניות הן אם בן או בת הזוג מתאימים או אם האדם צריך להיות במערכת היחסים, והטקסים הם נסיונות להגיע לוודאות בנושא. לפניכם מספר דוגמאות של טקסים נפוצים בתחום זה:

  • אישורים – האדם מחפש באופן מתמיד אישורים מסביבתו שנמצא בזוגיות הנכונה או שהדברים שמפריעים לו בבן או בת הזוג אינם טראגיים. כך למשל, אדם שחושש שבת זוגתו אינה יפה מספיק ינסה לקבל פידבקים לגבי ההופעה שלה באופן עקיף (למשל יציג תמונות שלה ויחכה לפידבק) או ישאל באופן ישיר.
  • חיפוש ראיות. האדם בוחן באופן מתמיד את מערכת היחסים או את בן או בת הזוג בנושאים בהם הוא מוטרד כדי להכריע אם הם מספיק טובים.כך למשל, אדם יבחן את מראה בת הזוג בזמנים שונים, את התייחסותה אליו או את מידת העניין שמוצא בשיחה איתה, כשכל פעם שאינה עומדת בקריטריונים שלו תהווה הוכחה שאינה בת הזוג הנכונה.
  • השוואות – האדם משווה את מערכת היחסים בה הוא נמצא למערכות יחסים שהוא רואה סביבו או את בן או בת הזוג לאנשים אחרים.לעיתים ההשוואה היא על טיב הקשר, ולעיתים על הדבר שאינו בטוח לגביו, למשל בחינת הגוף של נשים אחרות על מנת להכריע אם הגוף של בת הזוג מספיק יפה.
  • בחינת התחושה –  כולנו מרגישים רגשות ותחושות שונות בזוגיות ומקבלים אותן באופן טבעי כשהן מגיעות.ב-OCD לעומת זאת האדם בודק באופן אקטיבי אם הוא מרגיש אהבה או משיכה, כיוון שתחושות אלו לא קיימות כל הזמן אך הוא מצפה שיהיו קיימות בלי הפסקה, הוא מרגיש מאושש כשהוא מוצא תחושה זו ומצוקה עזה כשאינו חש אותן.בצד השני, חלק מהאנשים בודקים אם הם מרגישים תחושות כלפי אנשים אחרים ורואים בתחושות אלו סימן לכך שאינם באמת רוצים את בן או בת הזוג, כך למשל גבר הסובל מ-OCD של זוגיות הסתכל ללא הרף על נשים אחרות ובדק אם הוא מרגיש משיכה אליהן, כל אישה שלא נמשך אליה היוותה אישור לזוגיות, וכל תחושת משיכה השליכה אותו למערבולת של ספק.

השפעות של ROCD על הפרטנר

ל-ROCD יש פעמים רבות השלכות הרסניות על מערכת היחסים.

בחלק מהמקרים האדם לא מצליח להיכנס למערכת יחסים יציבה, מסיים מערכות יחסים מוצלחות כיוון שאינו יכול להתמודד עם הספק המייסר, או שבן או בת הזוג מסיימים אותן כיוון שנמאס להם שמבקרים או בוחנים אותם ללא הרף.

גם כאשר מערכת היחסים מחזיקה מעמד, המצב רחוק מלהיות אידיאלי.

הסובל מההפרעה בודק באופן מתמיד את טיב הקשר, תכונות מסוימות של בן או בת הזוג או מטיל ספק בנאמנותו. לפעמים בן או בת הזוג אינו מודע לעובר על הפרטנר ונאלץ להתמודד עם מצבי רוח או התנהגות פוגעת כלפיו ללא כל סיבה גלויה.

במקרים אחרים, הסובל מה-ROCD משתף את בן או בת הזוג בעובר עליו, אך כיוון שאינו מודע להפרעה, הוא מציג ספקות לגיטימיים כביכול, ביקורת בלתי פוסקת או התקפי קנאה או כעס.

במקרה הטוב ביותר, האדם מודע להפרעה ומשתף את הפרטנר/ית.

גם במצב זה המצב רחוק מלהיות קל, העובדה שההפרעה ידועה אינה הופכת את ההתמודדות עם ההרגשה שהאדם נבחן כל הזמן לפשוטה, ובן או בת הזוג זקוקים לגייס כוחות רבים להתמודדות עם המצב.

הימצאות בקשר כזה, גם אם האדם מודע לבעיה, ובטח ובטח אם לא, נחווית לפעמים כהתעללות מתמשכת ופוגעת בהערכה העצמית של בן או בת הזוג.

טיפול באוסידי של מערכות יחסים

בחלק מהמקרים הטיפול ב-ROCD אינו שונה מהטיפול בסוגים אחרים של OCD, כלומר: טיפול קוגניטיבי התנהגותי, בשילוב עם טיפול תרופתי במידת הצורך.

בנוסף, טיפול זה עשוי להתמקד בתפיסות לא ריאליות שיש לאדם לגבי זוגיות ובהגמשת הסטנדרטים או בהקניית כלים להתמודדות עם התקפי קנאה או זעם או התנהגויות הרסניות אחרות של הסובל מההפרעה.

אולם, חשוב לדעת כי ב-ROCD התמונה לעיתים מורכבת יותר, והמבנה הטורדני כפייתי מתיישב על תשתית עמוקה יותר שנוצרה כבר בגילאים מוקדמים וכוללת נושאים כמו תחושת ביטחון ואמון בסיסית של האדם, דימוי עצמי, תפיסות ועמדות לגבי זוגיות ועוד.

במקרים אלו יש לעיתים צורך בטיפול ממושך ועמוק יותר שיכלול התייחסות גם לנושאים אלו.

החלק ההתנהגותי של הטיפול כולל שני חלקים:

  • חשיפה. בחלק זה הסובל מההפרעה יגדיר יחד עם המטפל את הספקות והחששות שלו באופן מפורט ואחרי זה יתעמת איתם באופן הדרגתי ולאורך זמן, עד שיפסיקו להיות בעלי עוצמה חזקה כל כך.הדבר יכול להתבצע למשל על ידי יצירת תסריטים המפרטים כיצד חיי האדם יראו כשהוא נמצא לאורך זמן בזוגיות עם בת זוג שיש בה חלק שאינו שלם איתו וחזרה עקבית עליהם, על ידי הקצנת פגם פיזי מינורי או מדומיין בתמונות והתבוננות ממושכת ועקבית בהם עד שיתרגל וכן הלאה.
  • מניעת תגובה. במניעת תגובה הכוונה היא מניעת הטקסים  שהאדם עושה על מנת להגיע לוודאות, כך למשל, אישה המבקשת לשמוע מבן זוגה שהוא אוהב אותה והקשר טוב כדי לקבל אישור ורגיעה תתבקש להפסיק לבקש אישורים ובמידה ובן הזוג מעורב בטיפול הוא יונחה כיצד לענות לה.האדם אינו יכול למנוע את כל הטקסים, כיוון שחלקם קורים במחשבה או בהטיית קשב (למשל הפניית הקשב לאברי המין כדי לראות אם מעורר מינית מבת הזוג) באופן אוטומטי ובלתי נשלט.במקרים אלו האדם יתבקש לבטל את הטקס לאחר מכן, למשל אם גילה שנמשך לבת הזוג – להגיד לעצמו שנמשך אליה כרגע והדבר אינו מהווה ראיה לכך שהדבר ישאר כך תמיד.

עוד על ROCD:

 
Steven Phillipson, Ph.D. I THINK IT MOVED: The understanding and treatment of the obsessional doubt related to sexual orientation and relationship substantiation

אני חושב שזה זז. תרגום המאמר ומאמרים נוספים בנושא OCD לעברית.

מאמרים קשורים

סינדרום ייחוס ריח (Olfactory reference syndrome)

סינדרום ייחוס ריח הינה הפרעה שהלוקים בה מאמינים כי יש להם ריח לא נעים ומורגש, המפריע לאחרים (תופעה דומה של […]... קרא עוד.

איך טיפול CBT עוזר ב- OCD?

עד עתה אין לעולם המחקר תשובה ברורה לשאלה מה המכניזם שגורם להיווצרות הפרעה טורדנית כפייתית. עובדות שכן ברורות לנו מעולם […]... קרא עוד.

אוהב – לא אוהב

ד"ר פרד פנזל* סיפורים אישיים של אנשים עם ROCD מאוד אכפת לי מאשתי" סיפר אד, מטופל חדש של ד"ר פנזל, "אבל […]... קרא עוד.

תפריט נגישות

Call Now Buttonתיאום פגישה