מאמרים

ROCD וקושי לסיים קשר לא מתאים

נטייה לטורדניות כפייתית הקשורה במערכות יחסים עלולה לעיתים לפגוע מאד במערכת היחסים ולהפוך אותה לבעייתית לאחד הצדדים או לשניהם.
מצד שני, לפעמים אדם פרנואיד באמת נרדף, היפוכונדר יכול לחלות וגם אדם עם אובססיות והתלבטויות אין ספור לגבי טיב מערכת היחסים שלו עלול לחוש בצדק שמערכת היחסים איננה טובה עבורו.
אמנם, החלטה על פירוק מערכת יחסים היא דבר קשה ומסובך, גם לאדם שאיננו סובל מטורדניות כפייתית. תחושות של כישלון, אכזבה, פחד לפגוע או להיפגע או פחד מבדידות מלווים הרבה אנשים שמתכווננים לסיים קשר רומנטי.

טורדנות כפייתית  והאפשרות לקשיים נלווים המייצרים סבל נוסף

אנשים עם  OCD בכלל ובפרט אלו הסובלים מ-ROCD מתאפיינים לעיתים קרובות בפחד מחרטה המייצר קושי בקבלת החלטות.
הפחד מחרטה אינו ייחודי לאנשים עם ROCD, אנשים רבים מחליטים החלטות שהם מבינים בדיעבד שלא היו הכי מוצלחות ולעיתים חשים חרטה, אך חיים בשלום יחסי עם האפשרות שיטעו או יתחרטו.
יש פעמים בהן ברור לאדם בצורה חד משמעית שכדאי לסיים את הקשר וכי הסבירות שהוא יתחרט על כך קלושה.
אולם פעמים רבות התמונה אינה חד משמעית – קיימים קשיים רבים בקשר או גורמים ההופכים אותו למסובך, אך עדיין קיימים רגשות חזקים או סיבות אחרות להישאר (למשל ילדים משותפים).
גם כשדי ברור שהקשר לא מספק לאדם את מה שהוא צריך, הוא עדיין יכול לחשוש לוותר עליו מפחד מהשלכות הפרידה ומחשש שלא יוכל למצוא קשר טוב יותר לעולם.
במקרים שיש גורמים שמושכים את האדם להישאר בקשר, קשה יותר לקבל החלטה לסיים אותו, אולם רוב האנשים מצליחים להגיע להחלטה ולפעול לקראתה לאחר תקופה של דילמות.
כשההתלבטויות נמשכות פרק זמן ממושך ופוגעות באופן משמעותי באיכות חייו של האדם מדברים על דפוס אובססיבי – כפייתי.

אדם הנמצא במצב אובססיבי – כפייתי סובל פעמיים

  • פעם אחת כיוון שהוא נמצא במערכת יחסים שאינה טובה.
  • ופעם שניה מהעיסוק החוזר ונשנה בנושא.
כתוצאה מחוסר ההצלחה להגיע למסקנה מוחלטת ולפעול כדי ליישמה, אדם עם ROCD עלול לגרור יחסים לא טובים זמן ממושך, ולא לעשות פעולות עקביות כדי לשפרם או לסיים אותם.

 

מדוע הדפוס האובססביבי הכפייתי מתפתח?

אין ספק שפרידה היא לא דבר נעים, אך המחשבות של אנשים עם ROCD  הולכות כמה צעדים קדימה – הם רואים את האפשרויות הגרועות ביותר, מתמקדים בהן, ומעריכים את הסבירות שיקרו כגבוהה.
אדם ללא ROCD יכול למשל להניח שהתקופה של הפרידה והתקופה שאחריה יהיו קשות עבורו, אך הוא לא יתפרק לגורמים, יחזור להרגיש טוב אחרי תקופת אבל, ובסופו של דבר ימצא מערכת יחסים אחרת שיהיה מרוצה ממנה.
בניגוד לכך, אדם עם ROCD יחשוב על כך שיפגע פגיעה איומה בצד השני, על האכזבה והצער שיגרום למשפחות, או ידמה עתיד בו הוא נמצא ללא קשר זוגי או בקשר זוגי של פשרה.
הבדל משמעותי נוסף בין אנשים עם ROCD לאנשים ללא הוא הפחד מחרטה.
אנשים ללא ROCD לוקחים את הסיכון שאולי יתחרטו, אך מאמינים שהסיכויים לכך נמוכים.
אנשים עם ROCD אינם מצליחים להרגיש שההחלטה לעזוב היא נכונה ומחפשים באופן כפייתי סימנים או ראיות לכך שלא יתחרט עליה בעתיד,כמובן שאי אפשר לדעת זאת בוודאות, כיוון שאף אחד לא יכול לראות את העתיד, ולכן עולות במוחם תסריטים וסיבות שמובילים למחשבה שאולי ההחלטה לא נכונה והם יתחרטו על כך.

אנשים עם ROCD עלולים להוביל בסופו של דבר לסיומו בצורה לא מוצלחת.

  • דרך אחת היא להוביל את בן/בת זוגם להחליט על סיום הקשר בשל התנהגותם, כלומר, סיום פסיבי שהם אינם לוקחים עליו אחריות.
  • דרך אחרת היא קבלת החלטה בפתאומיות או מתוך מריבה סוערת.
  • קבלת ההחלטה על סיום הקשר אינה מובילה להקלה בכל המקרים.
  • חלק מהאנשים עם ROCD ממשיכים להיות טרודים בשאלה האם ההחלטה הייתה נכונה וטובה.
  • חלקם יעשו, או ינסו לעשות (תלוי בבן/בת הזוג), הלוך חזור של ניסיונות חזרה ופרידות חוזרות שיכול להימשך חודשים או שנים.

לסיכום:

טיפול קוגניטיבי התנהגותי ב-ROCD הינו טיפול ממוקד שמטרתו לאפשר לאדם להתמודד עם החששות והספקות שלו בצורה טובה יותר.
במקרה והקושי שלך הוא פרידה מקשר שאינך מרוצה בו, מטרת הטיפול היא לסייע לך להצליח לעבור את תהליך הפרידה ולא להישאר לכוד בקשר זה, או בשרשרת של פרידות וחזרות.
במידת הצורך הטיפול יסייע בהתמודדות עם קשיים לאחר סיום הקשר, כגון מחשבות אובססיביות על הקשר לאחר שנגמר או קושי להתחיל קשרים חדשים.
מאמרים קשורים

אובססיה לאנשים אחרים

ד"ר פרד פנזל* ד"ר פנזל על אוסידי לאחר פרידה יום אחד ערכתי חיפוש במאגר מידע ממוחשב בספריה, במטרה למצוא מאמרים […]... קרא עוד.

מחשבות לא נעימות לעומת מחשבות טורדניות

מותר האדם מן הבהמה מהו? יש שיגידו שהתודעה האנושית, ההכרה, היכולת לחשוב להגות במחשבה היא תכונה המשותפת למין האנושי, מייחדת […]... קרא עוד.

תגובות רבנים אורתודוקסיים ל- אוסידי דתי

גרינברג ושפלר* OCD היא הפרעה פסיכיאטרית נפוצה, שבין 1% ל-2% מהאוכלוסיה ילקו בה. מחקרים הראו כי בין 5% ל-50% מהלוקים […]... קרא עוד.

תפריט נגישות

Call Now Buttonתיאום פגישה