מאמרים

אחריות יתר והקשר לטורדנות כפייתית

 

כדי לנסות להמחיש כיצד תחושת אחריות קשורה לטורדנות כפייתית נסו לחשוב על מצב שבו נושא מסוים היה תחת אחריותכם.

למשל, דמיינו שהוצאתם מהבנק סכום כסף גדול במזומן וכעת אתם הולכים עם הכסף בארנק בכיסכם או בתיק.

האם סביר שכל כמה זמן תעלה בראשכם המחשבה שמא נפל הארנק או שמא התיק ילך לאיבוד?

האם לא תושיטו יד כדי לבדוק מדי פעם שהכסף לא נעלם?

האם כשתגיעו הביתה לא תוציאו את הסכום ותוודאו שכל השטרות עומדים במקומם?

גם אם הייתם נוהגים כך, עדיין אין זה אומר שאתם סובלים מ OCD, אתם פשוט מתנהגים בצורה אחראית.

עם זאת, דוגמא זו ממחישה כי תחושת אחריות עלולה לעורר בכל אדם מחשבות טורדניות וצורך חוזר ונשנה לבדוק או לברר שהכל תקין.

הבה נבין מתי יש לכנות התנהגות "אחראית" ומתי נכנה אותה "כפייתית".

ראשית, נבהיר איזה צורות חשיבה נפוצות בקרב אנשים עם OCD וכיצד הן משפיעות על תפיסת אחריות.

לאחר מכן ניתן דוגמאות שמבהירות כיצד אחריות יתר באה לידי ביטוי על פני סימפטומים שונים של OCD.

 

עיוותי חשיבה ואחריות יתר :

עיוותי חשיבה הם דפוסי חשיבה שמטים את האדם לתפוס סיטואציות בצורה שלילית או קטסטרופלית, גם כשהמציאות אינה בהכרח שלילית או מסוכנת.

 

להלן חמישה סוגים של עיוותי חשיבה הקשורים לאחריות יתר ב OCD:

 

1. השלכות קטסטרופליות של טעות :

הכוונה לנטייה להפריז בהשלכות של טעויות ולראות בהן מדרון חלקלק המוביל לסכנה או לסיטואציה שלילית מאד.

לדוגמא, אדם שהולך ברחוב ורואה באחת החצרות ברז מטפטף או פריצה בצינור יכול לחשוב לעצמו ש"זה לא בסדר וצריך להתריע על כך לרשויות".

לעיתים מחשבה זו תוביל להתנהגות כגון להתקשר למוקד ולדווח על מפגע ולעיתים לא. בכל מקרה, לאחר זמן מה סביר להניח שתחושת האחריות תחלוף.

 

 

אבל אדם בעל נטייה לצפות להשלכות קטסטרופליות של טעות עלול:

א. להסיק שאם לא יתריע על המפגע ויעשה הכל כדי לוודא שהוא אכן תוקן עוד יבואו אליו בטענות.

ב. להסיק שבזבוז המים שבצינור הפגוע עלול לתרום לייבוש מאגרי מים ולפגיעה אקולוגית בשרשרת המזון ובעקיפין לאסון.

2. אחריות מורחבת  :

רובנו לוקחים אחריות על דברים סביבנו מפעם לפעם, כשלרוב, אלא אם עבודתנו דורשת זאת, האחריות מוגבלת לסביבתנו הקרובה – למשל דאגה לחברים ולמשפחה, ניהול ועד בית וכן הלאה.

אצל אנשים עם OCD לעומת זאת, האחריות יכולה להיות מורחבת לתחומים שלא סביר שיהיו באחריותם.

בהמשך לדוגמה הקודמת, אדם שעוסק באופן אובססיבי באיכות הסביבה ומרגיש שהוא אחראי עליה יכול לבדוק ברזים בכל מקום שהוא מגיע אליו, לשוטט ברחובות ולאסוף חומרים שנזרקו ולא הגיעו למחזור וכן הלאה.

הוא עלול להשקיע שעות ארוכות בפעולות אלו כשהוא מתעלם מכך שאינו יכול לשנות את עתיד כדור הארץ במו ידיו.

 

3. הערכת הסתברות לקויה :

מלבד המחשבה על ההשלכות השליליות האפשריות של טעות, אנשים עם OCD נוטים להעריך את ההסתברות הקטסטרופלית כגבוהה, יותר מאחרים. לדוגמא, שריפות עלולות להיגרם כתוצאה מקצר חשמלי בבית.

אבל בעוד שאדם ללא OCD יכול להירדם או לעזוב את הבית גם אם שכח מחשב דולק ולא לדאוג יותר מדי היות והוא יודע שההסתברות לכך אפסית, אדם הסובל מ OCD עלול להתקשות להשאיר מחשב דולק וללכת לישון או לצאת מהבית כיוון שהוא מעריך את ההסתברות לשריפה כגבוהה מאד.

 

4. אחריות על מחשבות :

בעוד שאנשים ללא OCD מודעים לכך שמחשבות הן רק מחשבות, אנשים עם OCD  מתייחסים למחשבות כאינדיקציה לסיכון. לדוגמא, אדם עם OCD שחשב על אופציה לפגיעה מינית בזמן שהחליף חיתול לבתו עלול לראות בכך סימן לכך שהוא עלול לאבד שליטה ולפגוע בה מינית.

 

5. חשיבה רגשית :

אנשים עם OCD  מודעים רציונלית לכך שהסבירות שהתרחישים המאיימים שלהם יתגשמו היא אפסית, אולם המצב שונה מאוד בזמן שהם מותקפים על ידי מחשבה טורדנית וחווים מצוקה גבוהה. בזמן זה, הרגש מהווה עבורם ראיה שאכן קיים סיכון – אם אני מרגיש שזה מסוכן, סימן שזה מסוכן.

הדבר דומה לדפוס החשיבה של בחורות עם הפרעות אכילה לפיו – אני מרגישה שאני שמנה, לכן אני שמנה.

 

תפקיד הטקסים בהפרעה טורדנית של אחריות יתר :

אומנם אנשים עם OCD יודעים שהם מגזימים בהערכות סיכון ובקטסטרופות שהם מעלים במוחם, אולם ידיעה זו לא גורמת להרגיש טוב יותר והם חווים שלל רגשות שליליים כגון אשמה, עצב, חרדה או תחושת מצוקה כללית.

באופן טבעי הם רוצים להרגיש טוב יותר ולכן מבצעים פעולות שנועדו להפחית את המצוקה.

כיוון שהם מוטרדים ממחשבות לגבי נזקים, הפעולות נועדו להפחית את הסבירות שהם יקרו וזאת למרות שכאמור, הם מודעים לכך שאין ממש בנזק או בפעולות המניעה.

הדבר דומה לאדם שתורם מספר שקלים לקבצן על מנת להשקיט את מצפונו למרות שברור שהכסף לא יסייע לו בטווח הארוך.

חלק מהפעולות הטקסיות קשורות באופן ישיר ולוגי למחשבה, למשל אם חשבתי על כך שטוקבקים שליליים עלולים לפגוע באנשים, בדיקות וכתיבת תגובות מתנגדות באופן כפייתי קשורה לנושא.

ההתנהגויות הטקסיות יכולות להיות לא הגיוניות ולהיראות משונות למתבונן מהצד.

למשל, אדם הסובל ממחשבה על תאונה עשוי לעשות טקס התנהגותי שהקשר בינו לבין מניעת תאונה רחוק מההיגיון כמו יציאה וכניסה חוזרות לחדר במטרה להיכנס עם מחשבה חיובית.

הסיבה לכך שאנשים הגיוניים פועלים בדרך לא הגיונית היא, כאמור, שהמוטיבציה האמיתית לטקסים אינה ניסיון למנוע אסונות אלא רצון להפחית את המצוקה: אם חשבתי מחשבה שלילית והצלחתי להיפטר מהמצוקה כשנכנסתי שוב לחדר, הפעם עם תמונה חיובית במחשבה, הרי שלמדתי שהתנהגות זו עוזרת לי וכנראה שאנסה לחזור עליה בפעם הבאה שתעלה מחשבה כזו במוחי.

 

אחריות יתר בביטויים שונים של הפרעה טורדנית כפייתית :

 

אובססיות  לגבי מחלות וזיהום :

אנשים עם סימפטום זה יכולים למצוא את עצמם עסוקים מאד במחשבות על האפשרות שידבקו או יפיצו זיהום או מחלה, למשל איידס או הרפס.

כיוון שאינם רוצים להרגיש אחראים על סכנה שכזו הם ינקטו באמצעי זהירות כמו שטיפות ידיים חוזרות ויבחנו את סביבתם ואת עצמם על מנת לבחון למשל שאין חתכים על ידיהם שעלולים להדביק אחרים, ישימו לב לכתמים בסביבה ויבדקו אם אינם כתמי דם וכן הלאה.

 

אובססיות דתיות :

אנשים עם הפרעה טורדנית כפייתית העוסקת בנושאים דתיים יכולים לחשוש שהם יחטיאו אדם אחר בלי כוונה או ירגישו אחראים לכך שאחרים חוטאים ויעשו ככל יכולתם על מנת למנוע זאת.

כביסות קפדניות של בגדים שהאישה לבשה בזמן מחזור כדי שאחרים לא יחשפו לטומאה, איסוף עיתונים ברחוב וקריאה קפדנית שלהם כדי לוודא שלא היו צריכים להיות בגניזה וכפייה של חוקי כשרות מופרזים על בני הבית הם דוגמאות לטקסים בתחום זה.

 

בדיקות

אומנם בסוגים רבים של OCD יש טקסי בדיקה, אך נהוג להתייחס לסווג בדיקות חוזרות של מכשירים, דלתות וכן הלאה כ- OCD של בדיקות. כשלאנשים אלו יש דפוס חשיבה של אחריות יתר הם יכולים לבדוק דברים שמחוץ לתחום האישי שלהם, למשל לחפש בורות בכביש, לחפש שקיות שהושלכו (על מנת למנוע בליעתן על ידי חיות) ועוד.

 

 

 

מאמרים קשורים

סגנונות חשיבה שמניעים עיסוק מופרז במראה

אנשים עם BDD אינם יחידה אחת' ישנן סיבות שונות להתעסק במראה, ומהן נגזרות גם צורות עיסוק שונות. במאמר הבא נפרוש […]... קרא עוד.

כשליש מהפונים לניתוח אף סובלים מ-BDD

מחקר שנערך בבלגיה מצא כי כשליש מהאנשים הפונים לניתוח אף סובלים מהפרעה הנקראת הפרעת גוף דיסמורפית  (body dismorphic disorder, BDD) היא […]... קרא עוד.

תלישת שיער – טריכוטילומניה

תלישת שיער, או טריכוטילומניה, היא הפרעה המתאפיינת בדחף לתלוש שיער שהאדם מתקשה מאוד להתנגד לו. תלישת השיער יכולה להיות מהראש, […]... קרא עוד.

תפריט נגישות

Call Now Buttonתיאום פגישה