מאמרים

איך לדעת אם אדם קרוב סובל מ- או סי די ?

אתם מזהים שאדם קרוב לכם מתנהג מוזר.

הוא לא מוכן להסביר מה עובר עליו, אתם שמים לב שהתפקוד שלו נפגע, שמצב הרוח שלו יורד, משהו עובר עליו אבל הוא לא משתף אתכם.

איך אפשר לדעת אם יתכן שהוא סובל מ- OCD? הדברים להלן אינם יכולים להחליף אבחון של איש מקצוע מנוסה, במקום זאת מטרתנו היא לעזור לכם להבין האם יש סיבה לפנות ל – איש מקצוע העוסק בטיפול ב- OCD על מנת לערוך אבחון OCD.

גם אם האדם לא עונה על הסימפטומים שנתאר יתכן שהוא סובל מ-OCD ומשקיע מאמצים רבים בהסתרה.

הפרעה טורדנית כפייתית היא הפרעה המתבטאת במחשבות טורדניות ו/או התנהגויות כפייתיות.

מחשבות טורדניות הן מחשבות מטרידות שקשה להיפטר מהן והן חוזרות להטריד גם כשמתנגדים להן.

המחשבות יכולות להיות קשורות קשר הדוק לחיי האדם וערכיו או רחוקות מאוד מהמציאות ומאישיותו וערכיו. בכל מקרה, המחשבות גורמות לרגשות לא נעימים כמו חרדה או עצב, ופעמים רבות האדם רואה אותן כלא מוסריות או מסוכנות, מרגיש בושה או אשמה וחושש לאבד את האהבה או ההערכה של אנשים יקרים לליבו אם ידעו על כך.

אם אותו אדם סובל ממחשבות מטרידות שהוא יודע כי הן רחוקות מהמציאות או שהוא חווה אותן כמנוגדות לאישיותו, יתכן שהוא ירצה להסתיר את ההפרעה או את תוכן המחשבות הטורדניות.

התנהגויות כפייתיות הן התנהגויות חוזרות ונשנות שהאדם עושה כדי להפחית תחושת מצוקה שהוא חווה.

הפעולות הכפייתיות יכולות להיות קשורות למחשבות הטורדניות (למשל בקשת סליחה בתגובה למחשבה שפגעתי באדם) או לא קשורות למחשבות (למשל סידור כפייתי של חפצים בלי מחשבה על נזק שיקרה אם לא).

לעיתים המצוקה נמשכת גם במהלך הפעולה הכפייתית והפעולה תימשך עד להפחתה במצוקה.

יש התנהגות כפייתית בולטת ונראית לעין, לדוגמא:

רחיצת ידיים מוגזמת, הימנעות מוגזמת ממגע עם חומרים, חפצים או אנשים מסוימים, בדיקות חוזרות וחזרה על פעולות שגרתיות (למשל כניסה בדלת, ישיבה על כיסא, העברה של תחנות טלוויזיה).

יש גם התנהגויות כפייתיות שמתרחשות בין האדם לבין עצמו, בסתר או במחשבה בלבד לדוגמא:

חזרה על משפטים או מנטרות, נטרול מחשבה שלילית באמצעות מחשבה חיובית, ספירה, בדיקה שקטה או עריכת רשימות בראש.

קטגוריה נוספת היא התנהגויות שנראות או מרגישות לכם מוזרות

אתם לא יודעים לשים על זה את האצבע ולהגדיר מה בדיוק הבעיה, למשל:

  • התנהלות איטית
  • שאלות חוזרות,
  • התחמקות מאירועים מסוימים

 

לרוב האדם שעושה את הפעולות הכפייתיות יודע שהן מוגזמות או לא הגיוניות ושהן נראות מוזרות מבחוץ, ולכן פעמים רבות יעשה מאמץ להסתירן.

כאמור, פעמים רבות אנשים המתמודדים עם OCD מנסים כמיטב יכולתם להסתיר את מצבם. קיבצנו כמה נקודות שהבחנה בהן יכולה להדליק נורה אדומה שאולי הוא סובל מ- OCD גם אם הוא אינו מבצע פעולות כפייתיות בגלוי:

  1. חל שינוי בהתנהגות ובמצב הרוח שלו. הוא מסתגר, נראה מוטרד או מתנהג בצורה חשאית, כאילו יש לו סוד. יתכן ומצב הרוח שלו ישתנה לרעה, הוא יראה מדוכדך או אף מדוכא.
  2. יש ירידה בתפקוד. תפקודו בלימודים או בעבודה נפגעים, הפעילויות החברתיות שלו מתמעטות, הוא אינו מבצע דברים שעשה בעבר (למשל טיולים, פעילות בפייסבוק, ניקיון הבית) או שקיימת פגיעה בפעולות דאגה עצמית והגיינה בסיסיות כמו אכילה או מקלחת.
  3. הוא נוהג להסתגר או להתבודד או למצוא תירוצים שונים להיות בגפו. יתכן ואם הפתעתם אותו כשהוא חשב שהוא לבדו נתקלתם בהתנהגויות משונות או טקסיות כמו ביצוע תנועות מסוימות, מעבר חוזר בדלת, בדיקת דלתות או מכשירים חשמליים או שטיפת ידיים אינטנסיבית.
  4. הוא חוזר ושואל את אותן השאלות שוב ושוב, למשל אם אתם אוהבים אותו, איפה אתם נמצאים כרגע, מברר שלא העליב אתכם או אחרים, שואל אם דברים מסוימים הם מסוכנים, מתייעץ איתכם באופן מופרז וחוזר לגבי נושאים שונים או מתוודה על דברים שוליים שעשה בפרטי פרטים.
  5. הוא נמנע ממקומות, חפצים או ממפגש עם אנשים ספציפיים. יתכן והוא יתן הסברים משכנעים בכל פעם, אבל בהדרגה תראו שקיימת הימנעות עקבית.
  6. הוא מתעקש שדברים יעשו בצורה מסוימת (למשל סדר פעולות מסוים) ומתקשה מאוד להמשיך הלאה אם לא התבצעו בדרך זו.
  7. הוא מפעיל אתכם לעשות דברים במקומו (למשל לגעת בחפצים מסוימים), מבקש מכם לעמוד בכללים מסוימים (למשל להתקלח מיד כשאתם חוזרים הביתה, לענות לו על שאלות חוזרות בדרך מסוימת) או להימנע מפעולות שמפריעות או ממגע בחפצים שונים.
  8. פעילויות שגרתיות כגון שירותים, מקלחת, התלבשות, יציאה מהבית, כתיבה וקריאה של מיילים או SMSים לוקחות זמן רב מהרגיל.
  9. ישנה ירידה ביכולת לקבל החלטות פשוטות.
  10. יש פעמים בהן נראה כי הוא מסתגר בעולם פנימי ואינו קשוב למה שקורה בחוץ. הסתגרות זו יכולה להיות מלווה בתנועות שונות כולל תנועות מינוריות כמו תנועות עיניים, מלמול או הזזת השפתיים.

אין צורך בכל הקריטריונים על מנת להעלות חשד. לדוגמא, יתכן והתפקוד לא יפגע אך תבחינו שלוקח לאדם הקרוב זמן רב יותר לבצע פעולות והוא שואל אתכם שאלות רבות שנראות לכם לא תואמות.

חלק מהקריטריונים מתאימים גם להפרעות אחרות, למשל גם בדיכאון יש ירידה במצב הרוח והסתגרות. פסיכולוג או פסיכיאטר יוכל לאבחן גם הפרעות וקשיים אחרים ולכן חשוב בכל מקרה להגיע לאיש מקצוע במידה ואתם חושדים שמשהו לא בסדר.

במידה ואתם רואים שהתנהלותו מעלה חשד ל- OCD, האם יש סיבה לדאגה? האם ניתן לעזור לו? הפרעה טורדנית כפייתית יכולה להיראות מהצד כאילו האדם מנותק מהמציאות. חשוב לנו להדגיש שוב ושוב  שזה אינו המצב, אנשים עם או.סי.די אינם "מנותקים מהמציאות" או "משוגעים".

כשאתם באים לדבר אתו על הנושא חשוב שתבינו את גודל המצוקה שנגרמת לו מכך שהוא מתנהג "מוזר".

אתם יכולים להעלות בפניו את החשד שלכם ולהציע לו למלא שאלון OCD אונליין על מנת לבצע הערכה ראשונית. חלק מהאנשים המתמודדים עם OCD יודעים כי הם סובלים מהפרעה זו, ואם האדם קרוב אליכם וסומך עליכם יתכן והוא ירגיש הקלה וישתף אתכם. אנשים אחרים הסובלים מ- OCD אינם יודעים די על הפרעה זו, חושבים שהם יוצאים מדעתם ומרגישים הקלה עצומה כשהם יודעים שיש למה שעובר עליהם שם וטיפול.

או סי די היא הפרעה נפוצה שכ- 2%-4% מהאוכלוסיה סובלים ממנה. פרט לקיום ההפרעה אין הבדל בין אנשים עם OCD לאנשים אחרים, אדם עם OCD יכול להיות בעל אינטליגנציה גבוהה או נמוכה (למרות שיש שיעור גבוה יחסית של בעלי אינטליגנציה גבוהה), מוחצן או מופנם וכן הלאה.

כשההפרעה מטופלת היא אינה חייבת להשפיע על תפקוד האדם, אוכלוסיית העולם מלאה באנשים שסובלים מאו סי די ומצליחים לתפקד היטב בעבודה, בזוגיות בלימודים ובכלל, ויש גם לא מעט אנשים עם OCD שהגיעו להישגים ניכרים.

כיום ניתן לטפל OCD בעזרת טיפול קוגניטיבי התנהגותי ממוקד בעיה, לעיתים בשילוב טיפול תרופתי. קיים מרכיב ביולוגי חזק ב- OCD, משמעות הדבר היא שלא ניתן למנוע את התפרצות ההפרעה, אך ניתן בטיפול מתאים ניתן ללמוד כיצד לשלוט בה ולנהל אותה כך שהמצוקה והפגיעה באיכות החיים לא יהיו גבוהות כפי שהיו ללא טיפול.

מאמרים קשורים

מניעת OCD אחרי הריון

  חוקרים מאוניברסיטת מיאמי פיתחו תוכנית למניעת OCD לנשים הרות שנמצאה יעילה בהפחתת  שיעור סימפטומים אובססיביים קומפולסיביים אחרי הלידה ( Timpano et […]... קרא עוד.

מידע על תופעות לוואי

אחד החששות הגדולים מטיפול תרופתי הוא הפחד מתופעות לוואי, אז במה באמת מדובר? ראשית, לא כל הנוטלים טיפול תרופתי ל-OCD […]... קרא עוד.

מה זה OCD?

OCD, או בשמה העברי – הפרעה טורדנית כפייתית, היא הפרעה המורכבת משני חלקים: מחשבות טורדניות (אובססיות) ופעולות שהאדם מבצע באופן […]... קרא עוד.

תפריט נגישות

Call Now Buttonתיאום פגישה