מאמרים

8 טיפים לסובלים מחרדת בריאות

Tips For Suffers From Health Anxiety

מוטרדים מבריאותכם באופן מופרז, הדבר גורם לכם לקשיים רבים, אך אינכם יודעים איך לשנות זאת? לפניכם 8 טיפים שיסייעו לכם להפחית את חרדת הבריאות.
טיפים אלו יכולים לסייע בהפחתת חרדת הבריאות ובמקרים קלים אפילו להעלים אותה.
אולם, אם אתם חרדת הבריאות שלכם אינה קלה, יתכן ולא תצליחו ליישם טיפים אלו, וגם אם כן – הבעיה לא תיפטר. אם זהו מצבכם, רצוי לשקול פנייה לטיפול קוגניטיבי התנהגותי ממוקד בחרדת בריאות, שיתכן לכם כלים נוספים להתמודדות ויעזור ביישומם למרות הקושי.

1. מרבה מידע – מרבה דאגות:

אנשים רבים עם חרדת בריאות מחפשים מידע רפואי באינטרנט כשהמטרה היא לראות שהכל בסדר, אך מגיעים לתוצאה ההפוכה. רמת החרדה עולה כיוון שהם נתקלים במידע מאיים, בין אם מדובר באישוש חששות או במידע חדש. כל סימפטום פיזי עלול להעיד על מחלה מסוכנת, ולכל תרופה יכולות להיות תופעות לוואי מחרידות. ההסתברות לכך היא אפסית, אך חברות התרופות מחויבות לדווח על הסכנות, אתרים העוסקים במחלות ספציפיות ידווחו על כל התסמינים, רופאים בפורומים לא יגידו שהכל בסדר בלי לראות את האדם. אם אתם נוטים "להיתפס" על תסמינים שאתם שומעים – צמצמו ככל האפשר את הגלישה שלכם באתרי בריאות. לא קל לעשות את זה, אך חשבו על מספר הפעמים שהדבר באמת סייע לכם, והשוו זאת למספר הפעמים בהן נכנסתם לסחרור של חרדה וחיפושים בעקבות זאת.

2. הימנעו מפורומים:

הסעיף הקודם כולל אומנם גם פורומים, אך הם גורמים לקשיים רבים כל כך לאנשים עם חרדת בריאות, ששווה להקדיש להם מקום נפרד.
בפורומים לא תמצאו לרוב אנשים שמספרים כי הייתה להם נזלת והיא עברה, נשים בהריון המספרות על ההריון התקין וכן הלאה.
אנשים נכנסים לפורום בשעת מצוקה: כשהם מוטרדים ורוצים תשובה מיידית, כשביקור אצל רופא לא סייע להם, או כי כמוכם – הם חרדים ומחפשים אחר תשובה במקומות רבים.
כתוצאה מכל זאת, פורומים יוצרים תמונה מוטה, שרק מגבירה את החרדות.

3. לכו לבדיקות סדירות:

בדקו עם רופא המשפחה איזה בדיקות כדאי לעשות ובאיזו תדירות – ולכו לפי ההנחיות.
באופן גס אפשר לחלק אנשים עם חרדת בריאות לשתי קטגוריות: נמנעים מבדיקות ובודקים יתר על המידה.
הליכה לפי ההנחיות תוביל לכך שנמנעים לא יחמיצו מידע חשוב, ותמנע בדיקות מיותרות מהקבוצה השנייה. חשיבות נוספת לבדיקות סדירות היא הנטייה של אנשים עם חרדת בריאות ללכת לבדיקות רבות כשהם חוששים שמשהו לא בסדר. בדיקות סדירות יסייעו להילחם בנטייה זו, כיוון שבכל שלב יהיו תוצאות של בדיקות וידוע מתי יערכו הבדיקות הבאות.

4. ידעו את הרופא בחרדת הבריאות

ידעו את הרופא שאתם חרדים באופן מופרז בנושא בריאותכם, ושתפו אותו בדוגמאות (למשל של בדיקות מיותרות שעשיתם, כמה זמן אתם מחפשים מידע באינטרנט, דברים שאתם נמנעים מהם…). אנשים עם חרדת בריאות רגישים יותר לגופם מאנשים אחרים, ולכן ישימו לב לסימפטומים שאחרים לא יהיו מודעים אליהם, וירגישו אותם בעוצמה. אם הרופא לא יהיה מודע להטיה זו, יתכן והוא יפרש את הסימפטומים כפי שהיה מתייחס אליהם אצל אדם בלי חרדת בריאות, בלי להתייחס להטיה. כתוצאה, הוא עלול לבחון בקפידה מצבים שהיו יורדים מהפרק אם היה יודע את כל התמונה – דבר שיוביל להגברת החרדה ולבדיקות מיותרות.

5. היו ענייניים בביקורכם אצל הרופא:

אתם רוצים שהרופא ידע הכל כדי שלא יפספס חלילה דבר חשוב. כתוצאה אתם עונים על כל שאלה שלו באריכות, מנדבים מידע נוסף שהוא לא שאל עליו, מצרפים מסמכים, שואלים אותו שאלות רבות. יסודיות זו עלולה להתיש את הרופא ולהוביל לכך שהוא יתייחס אליכם בקוצר רוח, דבר שיגביר את החשש ("הוא לא מקשיב לי, איך אפשר לסמוך עליו") ועלול להוביל להתעקשות שיקשיב, דבר שירתיע אותו יותר וחוזר חלילה. כדי למנוע מעגל זה, תנו לרופא לבצע את העבודה שלו כפי שהוא יודע, קשה ככל שזה יהיה.

6. בדקו אם הבדיקות חיוניות או נועדו להרגיע אתכם:

חלק מהרופאים יעדיפו לשלוח אתכם לבדיקות שאין בהן צורך ממשי ממחשבה שעדיף לוודא סופית מלפספס, או פשוט כי הם רואים שאתם חרדים וחושבים שבדיקה נוספת תקל עליכם. הם לא יודעים שההמלצה לבדיקה עלולה לעורר אצלכם חשש שאכן משהו לא בסדר אצלכם, להתחיל סחרור של עוד ועוד בדיקות או לקבע דפוס בו תגיעו לרופא בכל פעם שתרגישו ספק. אחרי שידעתם אותם כי אתם סובלים מחרדת בריאות, הסבירו מה המשמעות של עוד בדיקות עבורכם ובחנו האם הבדיקות אכן הכרחיות או שניתן לוותר עליהן.

7. הימנעו מבדיקות עצמיות מיותרות:

הגוף שלנו משתנה כל הזמן, ואם מחפשים בדקדקנות אחר שינויים וחריגות – הן ימצאו. אם אתם נוטים לפרש שינויים כסימן לבעיה, הרי שבמהרה תמצאו הוכחה שאתם חולים במחלה מסוכנת. הימנעו מבדיקות עצמיות כגון בדיקות במבט (למשל בחינת העור, הצואה), בחינת הזיכרון או תפקודים מחשבתיים שונים, מישוש חלקי גוף או הפניית תשומת הלב שלכם להרגשה (למשל כדי לראות אם אתם חשים כאב, סחרחורת…). לא פשוט לעשות (או לא לעשות) זאת, אך בחנו את רמת העיסוק שלכם במחשבות על בריאות, ויש סיכוי לא רע שתגלו שאחרי כמה ימים ללא בדיקות אתם פחות מוטרדים מכפי שהייתם קודם לכן.

8. חשבו על הסתברויות

מה הסיכוי שתחלו בשנים הקרובות סרטן סופני, איידס, ניוון שרירים או כל מחלה אחרת שאתם מוטרדים ממנה? מה הסיכוי שתיפגעו בתאונת דרכים? כמה זמן אתם מקדישים למחשבה על תאונות דרכים וניסיון להימנע מהן לעומת כמות הזמן שאתם מקדישים למחשבה על מחלות?
מאמרים קשורים

אבחון OCD

למרות ש-OCD היא הפרעה נפוצה, שלפי ההערכות כ-2% מהאוכלוסיה סובלים ממנה במהלך חייהם, שיעור העולה עד 5% אם מתייחסים גם […]... קרא עוד.

שאלות אישור, דיבור כפייתי ווידויים – טקסים מילוליים

אנשים שמדברים עם גיל, נער בן 17, מתעייפים במהירות מהשיחה, כיוון שהם מוצאים את עצמם חוזרים שוב ושוב על דבריהם. […]... קרא עוד.

הימנעות ממלכודת הגנת היתר – עצה טיפולית להורים לילדים עם OCD

קארן לין קאסידי* לכל הורה לילד עם OCD יש דחף טבעי לעשות כל מה שביכולתו על מנת להקל על המצוקה […]... קרא עוד.

תפריט נגישות

Call Now Buttonתיאום פגישה