מאמרים

מה לעשות אם הטיפול התרופתי לא עוזר?

החלטה לקחת טיפול תרופתי ל-OCD היא לא תמיד החלטה פשוטה.

לאחר התחבטויות או בעקבות קושי וסבל עצומים החלטתם לקחת את הטיפול, אתם מחכים וכלום לא קורה.

מתסכל ומאכזב, אבל לפני שאתם שוקעים ברגשות אלו, חשוב לקרוא את הכתבה הבאה שתסייע לכם להבין אם באמת נטלתם את הטיפול התרופתי המתאי.

ואם כן מה אפשר לעשות מכאן:

  1. ראשית, הטיפול האפקטיבי ביותר באוסידי כולל טיפול תרופתי וטיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) המלמד כיצד להתמודד עם ההפרעה בצורה טובה יותר.במידה ואתם נוטלים טיפול תרופתי אך לא שיניתם את ההתמודדות שלכם לאוסידי ו/או יש גורמים באורח חייכם או בסביבה שמחזקים את האוסידי – יתכן מאוד והדבר אינו פוגע ביעילות הטיפול התרופתי.התייעצו עם הפסיכיאטר לגבי הסבירות שטיפול CBT יוכל לסייע לכם.
  2. האם אתם לוקחים את הטיפול מספיק זמן? הטיפול לא משפיע באופן מיידי, צריך סבלנות, הרבה סבלנות. מהרגע שהגעתם למינון המתאים (תהליך שיכול לקחת מספר שבועות) עליכם לחכות לפחות חודש וחצי-חודשיים כדי לדעת אם יש השפעה.אם לא לקחתם את הטיפול במינון הנכון לפרק זמן זה, אי אפשר להסיק אם הטיפול סייע או לא.
  3. יש לבדוק אם אכן קיבלתם את הטיפול התרופתי המתאים ל-OCD – במידה ולא קיבלתם את הטיפול האופטימאלי, או אינכם בטוחים בכך, פנו לחוות דעת שנייה אצל פסיכיאטר המתמחה בטיפול באוסידי.
  4. האם לקחתם את הטיפול התרופתי באופן עקבי, במינון הנכון ולפי ההנחיות? אם לא הקפדתם על כך, בהחלט יכול להיות שזו הסיבה.יש לדווח על כך לפסיכיאטר המטפל, חשוב לדעת שחלק מהכדורים מאבדים מהיעילות שלהם אם לא בולעים אותם (למשל אם מרסקים).במידה ולא בלעתם את הכדורים בשלמותם, בדקו עם הפסיכיאטר אם הטיפול אפקטיבי גם בצורה זו.
  5. האם אתם לוקחים תרופות אחרות, תוספי מזון או צמחי מרפא שלא דיווחתם עליכם לפסיכיאטר? קיימות תרופות (למשל טיפול תרופתי באקנה או התקרחות) שעלולות להחריף סימפטומים של OCD.תרופות או תוספי מזון אחרים עלולים לפגום ביעילות הטיפול התרופתי.
  6. האם אתם מקפידים על אורח חיים סביר? מחסור בשינה, תזונה גרועה, היעדר פעילות גופנית, לחץ רב וגורמים נוספים עלולים להגביר סימפטומים של OCD.במידה ואתם סבורים כי זה המצב אצלכם, חשוב לערוך שינויים באורח חייכם ולבחון אם הדבר משפר את חייכם.במידה ואינכם מצליחים לעשות זאת בכוחות עצמכם, כדאי לפנות ל- מטפל CBT המומחה בטיפול ב-OCD שיוכל לסייע לכם בביצוע שינויים אלו.
  7. גם אם קיבלתם טיפול תרופתי שמתאים ל-OCD, ונטלתם אותו בצורה נכונה ולאורך זמן מספק – לא כל התרופות מסייעות לכל האנשים.אם אתם זקוקים לטיפול תרופתי, אל תרימו ידיים,  כיום קיימים מספר טיפולים תרופתיים שיכולים לסייע לסובלים מ-OCD.גם אם לא הפקתם מהטיפול הראשון, יכול להיות שתפיקו מהשני או השלישי.מתסכל, במיוחד כיוון שצריך לנסות כל טיפול תרופתי כשלושה חודשים לפני שאפשר לדעת אם הוא עוזר או לא, אך למרבה הצער אין דרך אחרת פרט לניסוי וטעייה כיום.
  8. בדקו פתרונות רפואיים אחרים, כשליש מהסובלים מ-OCD אינם מפיקים די הצורך מטיפול תרופתי.גירוי מגנטי עמוק (deep tms), ניתוח להשתלת קוצב הן אופציות נוספות שיכולות לסייע לאנשים שלא נעזרו בטיפול תרופתי.חשוב לדעת שאופציות אלו אינן פתוחות בפני כולם, ומתאימות לאנשים שעברו מספר טיפולים תרופתיים ללא הצלחה, וחומרת ההפרעה שלהם מצדיקה התערבות זו.התייעצו עם הפסיכיאטר וחפשו בעצמכם מידע לגבי אופציות אלו במידה וזה המצב.
  9. בדקו האם באפשרותכם להשתתף במחקר. קיימים מחקרים הבוחנים אפשרויות טיפול חדשות ב-OCD. למשל  http://www.ocdsheba.co.il/
מאמרים קשורים

אתרים מומלצים בתחום ה- או סי די

מרכז קוגנטיקה. מרכז טיפול קוגניטיבי התנהגותי המציע טיפולים ממוקדים במגוון הפרעות וטיפולי סכמה ממושכים לשינוי דפוסי חיים. המרכז הישראלי לטיפול […]... קרא עוד.

אחריות יתר והקשר לטורדנות כפייתית

  כדי לנסות להמחיש כיצד תחושת אחריות קשורה לטורדנות כפייתית נסו לחשוב על מצב שבו נושא מסוים היה תחת אחריותכם. […]... קרא עוד.

תגובות רבנים אורתודוקסיים ל- אוסידי דתי

גרינברג ושפלר* OCD היא הפרעה פסיכיאטרית נפוצה, שבין 1% ל-2% מהאוכלוסיה ילקו בה. מחקרים הראו כי בין 5% ל-50% מהלוקים […]... קרא עוד.

תפריט נגישות

Call Now Buttonתיאום פגישה