מאמרים

טיפול קוגניטיבי התנהגותי

טיפול CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי) היא שיטת טיפול פסיכולוגי ממוקדת בעיה המאפשרת למטופל להצליח לשלוט טוב יותר על בעיות שהוא נאלץ להתמודד איתן, כגון OCD, חרדת בריאות ועוד, ולהביא בזמן קצר להקלה בסימפטומים ושיפור באיכות החיים.

 

מטרת הטיפול ב- OCD:

מטרת טיפול CBT היא להקנות ידע וכלים להתמודד עם הבעיות בצורה שתאפשר שליטה רבה יותר בהן כך שעוצמתן תפחת באופן משמעותי.

האפקט המהיר של השינוי באמצעות טיפול קוגניטיבי התנהגותי נובע מכך שלא מדובר בטיפול שמבקש לנתח חוויות עבר, במטרה למצוא את השורשים לבעיות ההווה.

טיפול קוגניטיבי התנהגותי יוצא מנקודת ההנחה שבעיות רבות קשורות בהתניה גנטית מולדת, אך מגיעות למלא עוצמתן בעקבות התמודדות שגויה וניהול לא נכון של הבעיה.

במהלך טיפול CBT עבור OCD המטפל חוקר עם המטופל מה בחשיבה ובהתנהגות שלו מתחזק את הבעיה, ונבנית תוכנית שמטרתה ליצור דפוסי חשיבה והתנהגות שיובילו להתמודדות טובה יותר עם הבעיה.

טיפול CBT בנוי כך שהמטופל מתנסה בחוויות בונות של ניהול נכון יותר של הבעיות איתן הוא מתמודד.

 

המטפל ב- OCD

תפקיד המטפל הוא להדריך את המטופל לייצר את השינוי בצורה הדרגתית המאפשרת לקחת שליטה על הבעיה.

הטיפול אינו מתבצע רק בחדר הטיפולים, אלא במידה רבה יוצא אל השטח, אל המקומות בהן מתקיימת הבעיה, המקום שבו נדרש לבצע שינוי. התוכנית הטיפולית כוללת התנסויות ומטלות, בעזרתן המטופל לומד בצורה הדרגתית לאמץ אופני חשיבה והתנהגויות שנותנות לו שליטה על הבעיה.

המטפל לוקח חלק פעיל בתהליך, ובמידת הצורך שומר על קשר עם המטופל גם בין הפגישות לצורך מעקב, דיווח ותמיכה.

 

מרכיבי הטיפול הקוגניטיבי ההתנהגותי:

טיפול קוגניטיבי התנהגותי מתחלק למספר מרכיבים המשלימים זה את זה לכדי טיפול אחיד, כשהחלק של כל מרכיב בטיפול נקבע בהתאם לצורך של המטופל:

  1. אבחון והערכה –  בחלק זה של הטיפול משתמשים בכלי אבחון והערכה שונים כדי ללמוד על המצוקות הספציפיות איתן מתמודד המטופל, ולהעריך את היקפן וחומרתן במטרה להתאים את הטיפול הטוב ביותר עבורו.
  2. חינוך פסיכולוגי – חלק זה של הטיפול יוצא מנקודת הנחה שידע הוא כח והקניית ידע למטופל מאפשרת לו לקחת אחריות ושליטה על הבעיה.בחלק זה המטופל לומד על הבעיה ומאפייניה ועל דרכים שונות להתמודד עימה.חלק זה מאפשר למטופל להבין את הרציונל שעליו מתבסס הטיפול. הפנמת הרציונל הטיפולי מחזקת את האמונה של המטופל שהשינוי אפשרי למרות הקשיים.
  3. טיפול קוגניטיבי – חלק זה של הטיפול נועד לזהות אמונות, עמדות ואופני חשיבה שעומדים בבסיס הבעיה ומתחזקים אותה לאורך זמן. במהלך הטיפול המטופל לומד לאתגר את אופני החשיבה הבעייתיים ולאמץ אופני חשיבה מציאותיים וגמישים יותר.
  4. טיפול התנהגותי – בחלק זה  של טיפול CBT המטופל לומד לזהות הרגלים והתנהגויות שגורמות לבעיה ו/או מקיימות אותה לאורך זמן.המטופל לומד לשנות הרגלים ולאמץ התנהגויות שמאפשרות לו להתמודד עם המצוקה בצורה טובה יותר ובסופו של דבר ליהנות מרווחה נפשית ותפקוד טובים יותר.
  5. מניעת נסיגה –  לאחר שהמטופל למד לנהל את הבעיה עימה הוא מתמודד בצורה טובה יותר, נבנית תוכנית שמטרתה למנוע נפילה חוזרת להרגלים ולאופני החשיבה הישנים.
מאמרים קשורים

כשהטרוריסט שבראש עושה טרור גם בבית

מי שמכיר קצת אנשים עם או סי די, או מתמודד בעצמו עם ההפרעה, יודע שאו סי די היא כמו מפלצת […]... קרא עוד.

מהו אוסידי מחשבתי או "ללא טקסים"?

אחד המושגים הבעייתיים בתחום האוסידי הוא "אובססיות טהורות" (pure o), מושג המתאר אוסידי המורכב ממחשבות טורדניות בלבד, ללא טקסים. כיום […]... קרא עוד.

החיפוש אחר אי שלמות: אסטרטגיות התמודדות עם הצורך במושלמות

ד"ר אנדרו מ. ג'ייקובס וד"ר מרטין מ. אנתוני* בעוד שפרפקציוניזם היא תכונה המופיעה במגוון צורות, הן באוכלוסיה הכללית והן בקרב אנשים […]... קרא עוד.

תפריט נגישות

Call Now Buttonתיאום פגישה