אובססיה לאנשים אחרים
ד"ר פרד פנזל*
ד"ר פנזל על אוסידי לאחר פרידה
יום אחד ערכתי חיפוש במאגר מידע ממוחשב בספריה, במטרה למצוא מאמרים רלוונטים למשתתפים בקבוצת תמיכה שהוא מנהל.
יחד עם מאמרים מכתבי עת ידועים, שאכן התאימו לחיפוש שביצעתי, עלו לא מעט מאמרים שנראו כל כך לא קשורים ומטעים שתחילה חשבתי כי ביצע חיפוש שגוי.
בתגובה לחיפוש אחר אובססיות וטקסים נתקלתי בכותרות נוסח "אהבה עד מוות", "אהבה מטורפת", "זר עקב אחר בתנו הקטנה" ו"אהבה מעוותת: אובססיה קטלנית".
אנשים שאינם מתמצאים ב-OCD יכולים לקבל בקלות רושם מוטעה לפיו אנשים עם OCD הם אנשים מסוכנים, סובלים מהזיות או קנאים מטורפים, המהווים סכנה מוחשית לכל מי שהיה טיפש מספיק להיכנס איתם לקשר וניסה לסיימו בסופו של דבר.
למרות המודעות שלי לתפיסות שגויות אלו בנוגע לאנשים הסובלים מהפרעה טורדנית כפייתית, הופתעתי לגלות שהן נפוצות מכפי שהעלתי בדעתי.
איך הם יכולים להיות כל כך בורים ולפרסם מאמרים מעין אלו במגזינים פופולאריים?
נכון ש- אצל חלק מהסובלים מ-OCD קיימות מחשבות טורדניות בנוגע לאנשים אחרים, אולם הם רחוקים מלהיות מסוכנים, הוזים או אלימים.
סיווג OCD הנוגע לאחרים
1. אובססיות שהאדם יצטרך להיפרד מאדם היקר לליבו או ההיפך.
2. ספקות ומחשבות טורדניות לגבי הסיבה שגרמה לאדם הסובל מ-OCD או לצד השני במערכת היחסים לסיים את הקשר.
3. ספקות ומחשבות טורדניות לגבי האפשרות שהאדם פגע, העליב או בייש בצורה כלשהי אדם אחר, לרוב קרוב.
4. מחשבות טורדניות לגבי עברו של אדם אחר.
הכפייתיות במקרים אלו מתבטאת לא רק במחשבות חוזרות על הנושא וניתוחים בלתי פוסקים, אלא גם בניסיון להוציא תשובות מהאדם האחר – פנים מול פנים, בטלפון, מייל או בכל דרך אחרת, או על ידי תחקור חברים, התנהגויות אלו מובילות לדעתי לבלבול בנוגע לסוג זה של OCD.
אנשים הסובלים מ-OCD נוטים לחקור ולחפש מידע, ממחשבה שהדבר יפחית את המצוקה שהם סובלים ממנה, אולם ככל שהם משיגים יותר מידע, הספקות שלהם מתגברים.
בסופו של דבר השאלות מתחילות להיראות מוזרות לצד השני ומתחילות להפריע לו.
הצד השני יכול להגיב בעצבנות, שהופכת עם הזמן לעוינות, ומגיעה עד לכדי ניתוק מוחלט של הקשר עם האדם הסובל מ-OCD.
הניתוק מגביר את הסבל של האדם עם ההפרעה הטורדנית כפייתית, כשכעת הוא סובל גם מניתוק ממקור ההרגעה וגם כאב רגשי כתוצאה מהניתוק עצמו, כפי שכל אדם אחר היה מרגיש בסיום קשר.
אם תוכן האובססיות היה חשש לאבד את האדם, המצוקה מרקיעה שחקים כשהאדם מבין שדרך הפעולה שלו גרמה לאובדן שכל כך חשש ממנו.
בשלב זה חלק מההתנהגויות הנואשות של אנשים עם אוסידי יכולות להיראות כמו אנשים הסובלים מהזיות, קנאה פתלוגית, ארוטומניה (הפרעה בה האדם חושב שהוא נמצא בקשר עם אדם אחר, לרוב מפורסם, השומר את הקשר בסוד מסיבה כלשהי) או נתק אחר מהמציאות – הפרעות שלאף אחת מהן אין קשר לאוסידי.
הסובל מ-OCD יכול לצאת מגדרו במאמץ ליצור קשר עם האדם שהוא רוצה לשאול שאלות בצורה כפייתית.
ד"ר פנזל מספר כי ראה מספר מקרים בהם הסובל מההפרעה עשה מניפולציות שונות, כולל איומים שיפגע בעצמו או יעשה מעשה נואש אחר אם לא יקבל מענה לשאלותיו.
האדם המוטרד על ידי הסובל מ- OCD יפנה לעיתים לרשויות החוק מפחד שהאדם יפגע בו, מבלי להבין את הסיבה לרדיפה אחריו. הסובל מההפרעה אינו מתכוון לפגוע בצד השני, אולם למרבה הצער, לעיתים הוא הופך למטרד, כיוון שעוצמת ההפרעה יכולה לטשטש כל דבר אחר מלבד הצורך להרגיע את הדחף.
למרות שהאדם יכול לגרום לחוסר נעימות גדולה לצד השני, ושיחה איתו יכולה להיות מאוד מתסכלת, איני יכול לדמיין אדם עם OCD פוגע באופן מוחשי במושא האובססיה.
חלק מהאנשים שסבלו מאובססיות לגבי אדם אחר וקיבלו טיפול בנושא מתארים זאת כמו התעוררות מסיוט, כשלעיתים הם מגלים עם ההתעוררות כי איבדו את בן או בת הזוג וחברים, לעיתים לצמיתות.
למרבה המזל, אחרים הצליחו להסביר לאנשים שנפגעו מהם מה עבר עליהם ומה המצב כעת, והצד השני הבין והסכים לשקם את הקשר.
התקווה שלי היא שככל שהעובדות על אוסידי יהפכו לידועות יותר, לא נמצא יותר מאמרים בסגנון שמצאתי בספריה תחת הכותרת "OCD".
אולי גם אתם יכולים לעזור במאמץ זה.
יידוע הקרובים אליכם כי אתם סובלים מבעיה אינו מספיק, אליכם להתאמץ לעזור לעצמכם אם אתם רוצים לקבל סימפתיה.
אם אתם סובלים מהאובססיות שהוזכרו לעיל, באפשרותכם לקבל עזרה ולשפר מצבכם.
טיפול התנהגותי ותרופתי יכולים לסייע בהפרעה טורדנית כפייתית זו אך רק אם אתם מבצעים אותם – אל תחכו עד שמערכות יחסים חשובות לכם ינזקו כדי לפנות לטיפול.
*עיבוד חופשי. למאמר המקורי – OCD שיקאגו