מאמרים

טיפול התנהגותי באו סי די

מטרת החלק ההתנהגותי של טיפול קוגניטיבי התנהגותי ב-OCD היא לייצר שינוי התנהגותי שישבור את מעגל הכשפים שמאפשר ל-OCD  להתפתח על חשבון תפקודים אחרים.

לחלק ההתנהגותי בטיפול באוסידי מספר מרכיבים:

חשיפה ומניעת תגובה

חלק זה של טיפול CBT ב-OCD מורכב למעשה משני חלקים.

מניעת תגובה היא מניעת התגובה הטקסית, כלומר, להמשיך להתנהג רגיל מבלי לבצע פעולות כפייתיות או להימנע כשהדחף עולה.

חשיפה היא "התגרות" ב-OCD, כלומר, יצירה מכוונת של מצבים שצפויים להעלות תחושת מצוקה, כשלעיתים מצבים אלו הם מצבים קיצוניים שלא קורים ביומיום.

המטרה בחשיפה היא "לפתח שרירים" נגד ה- OCD כך שבסופו של דבר ההתמודדות עם מצבים יומיומיים תהיה קלה יותר.

העיקרון המנחה של חלק זה בטיפול  CBT הוא עיקרון ההתרגלות.

עיקרון זה קשור באופן שבו פועלים מסרים עצביים במוח. כשאנו נתקלים בגירוי הנתפס כמאיים, המוח מגיב מהר ומכין את הגוף לפעולה נגד האיום.

כל זמן שהגירוי נתפס כמאיים המוח ישדר לגוף לפנות משאבים להתמודדות עם האיום.

דבר דומה קורה ב OCD, כשעולה מחשבה מטרידה או דחף לבצע פעולה המוח מפרש את הסיטואציה כמאיימת ועולה צורך להפחית את המצוקה על ידי התנהגות כפייתית.

ביצוע ההתנהגות הכפייתית מתקבל במוח כאישור לכך שהמצב אכן מאיים  (אם נעשתה פעולת מנע, כנראה שיש מה סיבה לכך, זה באמת מסוכן) וכדאי "להקפיץ כיתת כוננות" גם בפעם הבאה שמצב כזה יקרה.

על פי עקרון ההתרגלות תחושת האיום תישאר כל זמן שעוסקים בה ומתחזקים אותה; אבל, אם לא נוציא לפועל את ההתנהגות הכפייתית אלא נמשיך להתנהל כרגיל לאט לאט המוח ילמד שהגירוי (מחשבה, חפץ מסוים, תחושת איום מעורפלת) אינו מסוכן וינמיך את עוצמת הרגש השלילי והדחף לבצע פעולה כפייתית או להימנע.

בהתחלה הלמידה היא ספציפית, למשל אדם עם אוסידי מתרגל לצאת מהבית במהירות וללא בדיקות מיותרות אך מתקשה לעשות זאת בעבודה או להתגבר על טקסים אחרים.

יישום עקבי של חשיפה ומניעת תגובה על מגוון מחשבות, חפצים, מצבים ותגובות כפייתיות מוביל לתהליך שנקרא הכללה, ובו מוחו של האדם יוצר כלל חדש ומיישם אותו במגוון מצבים ולא רק במצבים שהאדם תרגל.

לאחר תרגולים עקביים במגוון מצבים אותו אדם ימצא למשל כי קל לו יותר לבצע בלי בדיקות גם פעולות שלא עבד עליהן בטיפול, ושהעבודה על נושאים אחרים (למשל ניקיון כפייתי או פעולות חוזרות) יותר קלה מכפי שהייתה העבודה על בדיקות בתחילת הטיפול.

 

איך מתבצעת חשיפה בפועל ?

ניקח לדוגמא אדם עם מחשבה טורדנית לפיה הוא עלול להפוך לרוצח סדרתי ולפיכך נמנע מלגעת בחפצים כמו סכינים חדים.

במהלך הטיפול הוא יתבקש להחזיק בידו סכין חדה בזמן שהוא מנהל שיחה עם המטפל על עניינים אחרים.

על פי עקרון ההתרגלות, בעוד שבתחילת השיחה תשומת הלב של המטופל תתמקד בעיקר בסכין שבידו ורמת המצוקה שלו תהיה גבוהה מאד, לאחר משך של כחצי שעה הוא יוכל לשוחח בחופשיות כשמדי פעם ייזכר שהסכין המאיימת בידו והדבר יעורר מידה פחותה של מצוקה.

אם יחזור על התרגול פעמים רבות ובסיטואציות שונות, ניתן יהיה להפחית מאד את עצמת המצוקה הקשורה במחשבות אלה.

מטלות בית ודיווחים :

טיפול באוסידי לא יכול להתחיל ולהסתיים בפגישה שבועית בת 50 דקות משתי סיבות:

  • קשיים ובעיות הנובעים מה-OCD  מתרחשים בחיי היום יום ואי אפשר לשחזר את כל המצבים במסגרת טיפול.
  • שעה בשבוע היא טיפה בים, כפי שלמידת נהיגה, נגינה, שפה חדשה וכן הלאה דורשים תרגול אינטנסיבי כדי להתקדם, כך המצב גם ב- OCD.לפיכך בסוף כל פגישה המטופל מקבל רשימת מטלות שעליו לבצע במהלך השבוע ולדווח עליהן באמצעים שונים למטפל (למשל מייל או SMS).הצלחת טיפול ב-OCD תלויה במידה רבה בשיתוף הפעולה של המטופל עם שיעורי הבית, כשללא התמדה מספקת בנושא זה הסיכויים שהטיפול יצליח קלושים.

ניסויים התנהגותיים :

ניסויים התנהגותיים הם בדיקה מוחשית על ידי ניסוי של השערות והנחות יסוד שהמטופל פועל לפיהן לעומת השערות אלטרנטיביות שהמטפל מעלה על סמך ידע על אוסידי.

לדוגמא, מטופל שקורא לאט כיוון שהוא חוזר על משפטים ומתעכב על מנת להיות בטוח שהבין טוען שהוא עושה זאת כי אחרת לא יצליח להבין את מה שהוא קורא.

המטפל אומר שקליטה של 100% מהחומר אינה הכרחית, וגם אם יקרא מהר ואפילו יפספס שורות יצליח להבין את עיקרי הדברים ויותר מכך.

כדי לבדוק איזה מההשערות נכונה המטופל יתבקש לקרוא טקסטים שונים בזמן קצר מזמן הקריאה הרגיל שלו ומבלי לחזור על משפטים ולאחר מכן לסכם מה הבין מהטקסט.

במידה והצליח להבין את העיקר למרות שלא קלט כל מילה, ההשערה שלו אינה נכונה ויש צורך להתאים אותה למציאות.

תוצאות ניסויים אלו יכולות לסייע למטופל לשנות דרכי התנהלות מסוימות כשהוא חושש שאכן יגרם נזק במציאות אם יוותר עליהן.

מאמרים קשורים

טיפול קוגניטיבי התנהגותי

טיפול CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי) היא שיטת טיפול פסיכולוגי ממוקדת בעיה המאפשרת למטופל להצליח לשלוט טוב יותר על בעיות שהוא […]... קרא עוד.

מהי חרדת בריאות (היפוכונדריה) ואיך מטפלים בה?

ד"ר ג'ונתן ס. אברמוביץ'* דונה לא יכולה להירדם,  כשהיא שוכבת במיטה, היא לא יכולה להפסיק להפסיק לחשוב על כך שאולי […]... קרא עוד.

אבחון OCD

למרות ש-OCD היא הפרעה נפוצה, שלפי ההערכות כ-2% מהאוכלוסיה סובלים ממנה במהלך חייהם, שיעור העולה עד 5% אם מתייחסים גם […]... קרא עוד.

תפריט נגישות

Call Now Buttonתיאום פגישה